Hírek

2017.08.13. 14:31

Vetélkedők, játékok, sütés-főzés - Így zajlott az alsónemesapáti falunap

ALSÓNEMESAPÁTI Első ízben gazdagította falunapját az elszármazottak találkozójával a település önkormányzata. Több száz ember fogadta el a meghívást és vett részt a szombati rendezvényen.

Fincza Zsuzsa

Már délelőtt benépesült a Kultúrház és a Sportközpont környéke, két nagy fesztiválsátrat bútoroztak be színpaddal, asztalokkal, sörpadokkal és egyéb ülőalkalmatosságokkal. A gyerkőcöket vidám vetélkedők és játékok várták, a felnőttek kézműves termékek, gyógy- és fűszernövények, ezekből készült krémek és olajok, sütemények, kürtőskalácsok és egyéb finomságok között válogathattak. A parkban 11 csapat veselkedett neki, hogy sütés-főzésben összemérje tudását.

- Egy évben 4-5 nagyszabású rendezvénye van a településnek, a tavaszi Füvésznapok és az őszi Tökjó libanap mellett a nyárbúcsúztató falunapot szánjuk a legtöbb embert megmozgató eseménynek, amelyet ettől az évtől kezdve „Alsónemesapátiak és elszármazottak találkozója” címen jegyzünk be a község krónikájába - tájékoztatott Pereszteginé Cziráki Katalin polgármester.

A színpadon a kitüntetettek – van közöttük született falubeli, „gyüttment” beköltöző és elszármazott egyaránt. A képen Virághné Ujj Ilona, a Harangláb egyesület jelenlegi vezetője, valamint Palotai Jánosné, Fábiánné Simon Klára, Katona Gyuláné, Pereszteginé Cziráki Katalin polgármester, Kámán Géza, Kenyeres Lászlóné, Balaton Józsefné díszpolgár. Mellette áll dr. Selmeczi Kamill háziorvos és Komáromy Béla mesterpék, akik az előző években kapták meg a község díszpolgára, illetve az Alsónemesapátiért díjat     Fotó: Fincza Zsuzsa

Többen mondják, hogy az elszármazottak találkozójának gondolata Krápicz Lászlóné, a falu könyvtárosa fejéből pattant ki, de szerinte Csiszár Éva volt képviselővel együtt találták ki, miután sokat beszélgettek róla, milyen jó lenne találkozni a gyerekkori játszótársakkal, régi barátokkal.

Kora délutánra már körvonalazódott a főzőverseny eredménye. A zsűrit két elszármazott: Bálizs Tamás mesterszakács és Komáromy Béla pékmester alkotta. Szerintük a pincepörkölt, a paprikás krumpli és a velőkrém sikerült a legjobban, de összességében is jóízű falusi étkekkel rukkoltak ki a versenyzők. Kritikaként hangzott el, hogy lehetett volna erőteljesebb a fűszerezés és nagyobb gondot fordíthattak volna a külcsínre.

Délután átadták a helyi kitüntetéseket. „Alsónemesapáti község díszpolgára” címet kapott Balaton Józsefné, a falu korábbi polgármestere. Katona Gyuláné, aki 40 évig vezette a helyi postahivatalt, Kenyeres Lászlóné, aki 37 évig tanított az iskolában, Fábiánné Simon Klára, aki megalapította és hosszú éveken át vezette a Harangláb egyesületet, maga a Harangláb Kulturális és Faluszépítő Egyesület, Palotai Jánosné (Krápicz Zsuzsa), aki könyvet írt a faluról, valamint Bolla Dezső és Kámán Géza a település érdekében kifejtett munkájáért „Alsónemesapátiért Díjban” részesült.

Az elismeréseket Pereszteginé Cziráki Katalin polgármester és dr. Nagy Kolozsvári Előd aljegyző adta át. Az ünnepség után műsor, vacsora és bál következett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!