Hírek

2015.12.01. 15:24

Ülést tartottak a diákképviselők

Gyenesdiás – Ülést tartottak a napokban azok a diákok, akik társaik nevében tolmácsolják a település vezetőinek ötleteiket különféle gyermekbarát intézkedésekhez.

Keszey Ágnes

Homokozó az alsósoknak az iskolaudvaron, Gyenesdiás fagyija, születésnapi programok a településen nyaraló és lakó gyerekeknek, gyerekméretű zuhanyzó a strandon – ez csak néhány javaslat azok közül, amelyeket az elmúlt években a gyermekképviselet tagjai vetettek fel, s amelyek meg is valósultak. Évek óta működik a diákokból álló csoport Gyenesdiáson, évente kétszer üléseznek, s a település vezetői elé tárják javaslataikat – tudtuk meg Ambrus Zitától, az általános iskola tanárától, aki segíti a gyerekképviselőket. A legutóbbi ülésükről egyikük, Hefler Flóra számolt be lapunknak.

– A gyerekek feltehették a kérdéseiket a polgármesternek, és rengeteg jó ötlet elhangzott. A legtöbbre azt mondták, hogy megvalósítható. Az egyik legjelentősebb az volt, hogy a gyerek vitorlás kikötőhöz tegyenek még kenukat, kajakokat, amikkel meg lehet közelíteni a nádast és a Balaton élővilágát, esetleg órai keretek között is. Sokan kérték azt is, hogy a testvértelepülésünkre, az ausztriai Gaal-ba szervezzenek kirándulásokat, cserediák-programokat, azt mondták, hogy ez már tervben van. Javasoltuk, hogy az iskolában ne csak fociszakkör legyen, hanem más sportolási lehetőség is, például kosárlabda, és kerüljenek játszóeszközök a Nagymezőre – összegezte Hefler Flóra.

A gyerekek is aktív közéleti szereplők, megfogalmazzák, mit lehetne tenni a településen. A képen Ambrus Zita (jobbról) és két diákképviselő: Gombár Kata (balról), valamint Hefler Flóra Fotó: Keszey Ágnes

Nem csak helyben üléseznek a gyenesdiási diákok képviselői. A közelmúltban részt vettek az Országos Diákparlament ülésén, a „Milyen kérdést intéznék a miniszterekhez, ha képviselő lennék?” című pályázat nyerteseként. Ott azt vetették fel, hogy a mindennapi testnevelés órák megtartásához nincsen megfelelő infrastruktúra: a jelenlegi tornaterem és sporteszközállomány nem elegendő. A probléma kezelésére már készültek tervek Gyenesdiáson, ám a megvalósításhoz pályázati támogatás is szükséges. A településről Gombár Kata és Hefler Flóra vett részt a Diákparlament ülésén, a parlamenti látogatás emlékezetes volt számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!