Hírek

2012.03.23. 09:20

Ügyeleti ellátás: nőtt a forgalom a felnőtt rendelésen

Zalaegerszeg - Emelkedett tavaly a betegforgalom a kistérségi központi ügyeleten, de sokan csak azért választják ezt a megoldást, mert a háziorvosnál túl sokat kellene várni. Az ügyeleti ellátás működéséről a legutóbbi közgyűlésen hallgattak meg beszámolót a képviselők.

Szabó Judit

Dr. Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke, a térségben szolgálatot teljesítő hatvankilenc ügyeletes orvos egyike elmondta: a kistérségi rendszer működési feltételeiben nem lát problémát.

- Az átlaghoz képest itt elfogadhatók az ügyeleti díjak, és a tárgyi feltételek is javulóban vannak: új kocsikat kapott az ügyelet, megújult az épület. Az indokolatlan hívások számát azonban nem sikerült csökkenteni. Konfliktusok adódnak abból is, hogy egy-egy telefonáló nem érti, miért kérdezősködik a diszpécser. Pedig alaposan ki kell kérdeznie a bejelentőt, hogy el tudja dönteni, mentőt vagy háziorvost küldjön, esetleg csak tanácsadásra van szükség. Problémát jelent az is, hogy az ügyeletre nagyon sokan azért jönnek - és ezt el is mondják -, mert nem tudták vagy akarták kivárni a sort délelőtt a háziorvosnál. Ez feleslegesen terheli az ügyeletet, elveszi az időt azok elől, akik tényleg sürgős ellátásra szorulnak - mondta dr. Selmeczi Kamill.

 

Zimborás Béla, a zalaegerszegi önkormányzat népjóléti osztályának vezetőhelyettese elmondta: kampányt terveznek indítani annak érdekében, hogy az emberek tisztában legyenek azzal, milyen esetekben fontos ügyeletes orvost hívni, és mikor nem.

Az ügyelet munkájával kapcsolatban néhány panasz érkezett tavaly a betegek, illetve a bejelentők részéről , ezeket betegjogi képviselő közreműködésével rendezték.


Az ügyeleti szolgálat működését tb-finanszírozásból és az önkormányzatok hozzájárulásaiból oldják meg. Tavaly gyógyszerre 12, üzemanyagra 35 százalékkal többet költöttek, mint az előző évben, ennek ellenére maradványpénzzel zárt a térségi ügyelet. Ezért a települések hozzájárulását idén nem növelték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!