Hírek

2014.01.15. 18:35

Támogatott járműbeszerzések

Zalaegerszeg - Minden igénylő megkapta a kért támogatást azok közül, akik tavaly az első fél évben jelentkeztek.

Arany Gábor

Ezt a súlyos mozgáskorlátozottaknak és az egyéb fogyatékkal élőknek nyújtható gépjárműszerzési támogatások kapcsán mondta el érdeklődésünkre dr. Egyed Péter, a megyei kormányhivatal szociális és gyámhivatalának vezetője.

Dr. Egyed Péter: – A fel nem használt keret nem veszik el, mert átviszik a következő évre

Kedvező változás a korábbi évekhez képest, hogy a benyújtott kérelmek lényegesen nagyobb hányada felelt meg az előírásoknak. Régebben felét, kétharmadát kellett kifogásolni, míg a múlt évben már háromnegyedüknél, azaz 148 kérelemből 112-nél lehetett megállapítani a jogosultságot.

A hivatalvezető elmondta, tavaly emelkedett az új gépjárművek iránti igény, mégpedig az előző évihez képest a duplájára: 36 darab vásárlásához kértek támogatást. Ez azt mutatja, hogy egyre többen látják be, hosszabb távon gazdaságosabb az új autó. Bár a kezdő lépés megtétele nagyobb kiadással jár, de értékét jobban tartja az új gépkocsi és kedvezőbb a fenntartása, valamint értékállóbb. Használt gépjármű beszerzéséhez 67-en kértek támogatást, ez kilenccel több az előző évhez képest. Kerekes szék, illetve gépjárműnek nem minősülő közlekedési eszköz vásárlásához 2013-ban ketten igényeltek anyagi segítséget, az előző évben négy ilyen kérelem érkezett. Az átalakításhoz 12 kérelem futott be, ebből heten a már meglévő járművüket szerették volna átépíttetni, öt pedig a majdan vásárolandó gépkocsival tervezi ezt. A megelőző esztendőben nyolcan kértek ehhez támogatást. Az is tapasztalat, hogy nőtt azok száma, akik új autó beszerzéséhez kértek támogatást és végül éltek is a lehetőséggel. Ezzel szemben a használt autóknál nőtt a visszalépők száma, közülük többen váltottak, és új autóra adtak be igényt.

Mozgáskorlátozottak parkolója a megyeszékhelyen. Több új autó. Fotó: Pezzetta Umberto

Dr. Egyed Péter felidézte, a 2012-től érvényes szabályok szerint a súlyosan mozgáskorlátozottakon túl egyéb fogyatékkal élők is kérhetnek támogatást gépjármű beszerzéséhez. Jelenleg új gépkocsiként a Suzuki Swift 1,2 GLX, valamint az SX 4 vásárlása jöhet szóba. Ezekhez 900 ezer forintos állami támogatás jár, amit 900 ezer forint flottakedvezmény egészít ki. Mindehhez még minimum 300 ezer forint hitelt is fel kell venni, és erre tekintettel a gépjárműre öt évre szóló elidegenítési tilalmat jegyeznek be az állam javára. Használt autó esetén a vételár legfeljebb 60 százaléka igényelhető támogatásként, de ez nem lehet több 600 ezer forintnál és a jármű első forgalomba helyezése nem történhetett öt évnél régebben. A gépjármű átalakítása 90 ezer forinttal támogatható. Kerekes szék, illetve gépjárműnek nem minősülő, közlekedést segítő gépi meghajtású eszköz esetében a tb-támogatással csökkentett vételár 60 százaléka, legfeljebb 600 ezer forint adható. A kérelmeket március 31-ig, illetve szeptember 30-ig lehet benyújtani, döntést ezekről június, illetve december közepén hoznak. Az biztos, hogy az első körben kiosztják a rendelkezésre álló keret felét, ennek megyénkre vonatkozó mértékét pedig május közepéig határozza meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A hivatalvezető kiemelte, az esetleg fel nem használt keret nem veszik el, mert átviszik a következő évre, tehát akkor annyival több jármű beszerzését lehet majd támogatni.

A kérelmekhez szükséges nyomtatványok a kormányhivatal honlapján elérhetők, illetve a kormányablakokban is hozzáférhetők, s ott be is nyújthatók az igénylések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!