Hírek

2017.08.02. 18:55

Porciunkula-búcsú és családi nap a ferenceseknél Zalaegerszegen

ZALAEGERSZEG A mai ember mindennél jobban szomjazik a kegyelemre, az Isten megtisztító, fölemelő, emberi szívet betöltő ajándékára. A Porciunkula-búcsú pedig erre ad lehetőséget: a kegyelemmel való találkozásra.

Varga Lívia

Ezt mondta elmélkedésében Székely János szombathelyi megyés püspök a Jézus Szíve Ferences Templomban, ahol Angyalos Boldogasszony ünnepére, Porciunkula búcsújára gyűltek össze a hívek – kicsik és nagyok –, mintegy háromszázan, tegnap délután.

Székely János megyés püspök a ferences templomban - Fotó: Pezzetta

A vidám és tartalmas családi napra kicsiket és nagyokat is szeretettel várt a ferences közösség - Fotó: PU

- Ha az ember csak önmagára építi az életét, a maga erejére, küszködésére, akkor élete szűkös lesz, mint egy kis pohár víz. A fájdalmak, kudarcok lassanként mindent tönkretesznek. Ha meg tudjuk nyitni szívünket a kegyelem, Isten végtelen óceánja felé, ha be tudjuk őt engedni életünkbe, akkor szívünk tágas lesz, mint a tenger. Vele és általa tudunk győzni a kudarcok, szenvedések fölött - hangsúlyozta a püspök, hozzátéve: a nyugati társadalom ma lelki ürességgel küzd. - Arra lenne szükség, hogy a szívünk megteljen kegyelemmel, hogy a fiatalok bátran merjék magukat elkötelezni, merjék az életüket odaadni, rádöbbenjenek arra, hogy szeretetre születtek. Egy lelki nap erre való: hogy megnyissuk szívünket és engedjük, hogy Isten békéje betöltse. S a búcsú arra is hív, hogy tegyük le bűneinket Isten végtelen irgalmának trónusa előtt, és engedjük, hogy megtisztítson, fölemeljen bennünket - mondta a püspök arra utalva, hogy aki augusztus 2-án meglátogat egy ferences templomot, részt vesz a szentmisén, elvégzi szentgyónását, áldozik és a pápa szándékára imádkozik, teljes búcsút nyer. Azaz "bűnének büntetését részben vagy egészben Isten az Ő szerető irgalmasságában elengedi". Erről már Ocsovai Grácián ferences szerzetes, a Jézus Szíve-templom plébánosa beszélt. Felidézte: Porciunkulának, vagyis kicsiny területnek azt a helyet hívták Assisiben, amelyet Szent Ferenc választott magának és övéinek, azért, hogy ott Krisztust szolgálhassák. Innen indult a ferences rend, s itt állt Angyalos Boldogasszony kápolnája - innen az ünnep elnevezése, a dátum - augusztus 2. - pedig a kápolnácska felszentelésének napja. Itt nyerte el Szent Ferenc a teljes búcsút, amit aztán a pápák erre a napra minden ferences templomra kiterjesztettek, így tegnap az egerszegi hívek is letehették bűneiket "Isten végtelen irgalmának trónusa elé".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!