Hírek

2016.03.02. 13:03

Nem szabad, hogy függjenek a gyerekek a kütyüktől

Nagykanizsa - Okos telefon, tablet, laptop, e-book, játékkonzol és televízió. A digitális világ eszközeit azonban nem csak a felnőttek, hanem a legkisebb gyermekek is játszi könnyedséggel használják.

Benedek Bálint

- Sok szülő nem is gondolná, hogy a háttérzajként bekapcsolt televízióból szóló hírek, így például a vörösiszap-katasztrófa mekkora hatással van a gyermekeik lelkére - fogalmazott Havasiné Andrasek Magdolna, a Rozgonyi-tagóvoda vezetője. - Ők ugyanis nem tudják még megkülönböztetni a valóságot a fantáziától, ezért több esetben félelem alakulhat ki bennük. A példánál maradva a hírek után játékos térképeket kellett rajzolnunk, melyen azt mutattuk meg az óvodásainknak, hogy bennünket nem fenyeget a szörnyű vörös folyó.

A tagóvoda vezetője szerint olykor válogatás nélkül zúdulnak a televízióból a gyermekekre az információk. A legkisebbek szinte név szerint ismerik a Star Wars film szereplőit, Supermanről, Batmanről és Pókemberről nem is beszélve. Szintén nem feltétlenül ennek a korosztálynak készültek a Transformers filmek, mégis jelenleg óriási népszerűségnek örvendenek, ami a farsangon viselt jelmezekből egyértelműen kiderült.

- Sokuknak van már okos telefonja és táblagépe, amit az intézménybe nem hozhatnak be - folytatta. - Otthon használják, játszanak velük. Sőt a szülők büszkék is rájuk, hogy ilyen fiatalon profi módon bánnak az elektronikai eszközökkel.

- Az óvoda viszont egy védőburok, a gyermek játszhat, sok mesét olvasunk fel és igyekszünk minél több kreatív foglalkozásba bevonni őket - folytatta. - Azonban szerencsére az elmúlt három évben tapasztalható olyan tendencia is, ami azt mutatja, hogy a szülők igyekeznek meseolvasással színesíteni a napokat. Rohanó világ ide vagy oda, az apák egyre többször veszik ki részüket a nevelésből. Gyakran mesélnek vagy épp’ fürdetik a kicsiket.

Horváth Jázmin Sára etetés közben is imád rajzfilmet nézni a mobiltelefonon vagy tableten. Édesanyja, Horváthné Vörös Alexandra szerint ezzel a digitális kiegészítéssel kislánya többet eszik. A szakemberek szerint jól használva segíthet a szórakoztató elektronika

A szakember szerint Bartos Erika Bogyó és Babóca című könyve hihetetlenül nagy sláger, minden óvodás könyvespolcán megtalálható. Ugyancsak jó irányba viszi a gyerek gondolkodását a szerző másik, Anna, Peti és Gergő című sorozata is. Az élő szó érték, varázsa van. Bár alapvetően az óvodapedagógus az utóbbiban hisz, azzal azért tisztában van, hogy akármennyire is szeretnénk kiiktatni a rengeteg felesleges kütyüt az életünkből ez szinte lehetetlen.

A becsehelyi Timár Károly egy amerikai multinacionális cég kereskedelmi igazgatója, némileg rácáfolt erre. Gyermekei, Katalin, Júlia és Sándor 6-4-1 évesek. Immár kilenc éve nincs otthon televíziójuk. Az apa szerint túl sok időt vesz el feleslegesen az átlagember életéből, amit pedig kifejezetten vizuális szórakozásként igényeltek, azt az internet megadta.

- A gyerekek már ebbe a helyzetbe születtek és nőttek bele, úgy látjuk, egyáltalán nem hiányzik nekik - mondta. - Okos telefonjuk talán előbb lesz, mint a többieknek, már most könnyedén kezelik a miénket. A világhálón keresztül, valamint DVD-n nézhetnek meséket, a reklámok viszont kimaradnak az életükből. Ráadásul ránk szülőkre is pozitív hatással van, hiszen sokkal kevesebb dologtól félünk. Mi nem a veszélyeket várjuk az élettől, hanem a dolgok folyamatos jobbra fordulását.

Nagy Noémi ugyan még csak 5 hónapos, de már most érdeklődik a könyvek iránt. Szülei, Szabó Maya és Nagy Gábor ettől függetlenül nem zárják ki a digitális világból lányukat. Úgy vélik, a mai gyerekek beleszületnek a digitális világba, hiba lenne távol tartani őket ettől

Hasonló véleményt fogalmazott meg a nagykanizsai, ám férjével néhány éve a Veszprém melletti Úrkúton élő Hitesné Gyuricz Márta. Ők két éve döntötték el, hogy száműzik otthonukból a tévét.

- Az igénytelen műsorokból lett elegünk - mesélte. - Dr. Ranschburg Jenőtől olvastam, hogy a gyors fények és képek stimulálják az agyat, a gyerekek alvás közben dolgozzák fel ezeket az ingereket, bele sem mertem gondolni, mennyit is kellene. A fiúnk, Gergő nyugodtabb, amióta az általunk kiválasztott mesefilmeket nézi. Igyekszünk olyan játékokat venni, melyek fejlesztik a képességeit, a férjem sakkozni és asztaliteniszezni tanítja. Sok mesét olvasunk, mert attól fejlődik a gyerek fantáziája, jelleme és képzelőereje.

A kanizsai Horváthné Vörös Alexandra viszont épp az ellenkezőjét gondolja, ugyan kislánya, Jázmin Sára még csak nyolc hónapos, de nem szeretné kizárni ebből a lüktető világból. Attól tart, hogy később a társaival szemben hátrányba kerülhet.

- Televízió, számítógép és okos telefon is van a családban - fogalmazott Alexandra. - Gyerekként mi is néztük a tévét, mégsem lett semmi bajunk. Persze a szülő felelőssége, hogy mit mutat meg, egyelőre főleg a mesevideók népszerűek. A kislány nyitott és érdeklődő személyiség, ez nem rejt veszélyeket. A védőnő azt tanácsolta, hogy negyedóránál többet ne töltsön a televízió előtt. Figyelünk arra, hogy a lehető legegészségesebben fejlődjön, ehhez hozzátartozik az is, hogy később vidáman gázoljon a falevelekben vagy a hóban elterülve angyalt rajzoljon.

Ugyancsak nem az eltiltásban látják a megoldást az öt hónapos Nagy Noémi szülei. A Kanizsa melletti Nagyfakoson élő Szabó Mayának és Nagy Gábornak is van okos telefonja, amiről a fürdetés előtt nyugtató zene szól a kicsinek. A tévének nincs központi szerepe, de nem takarják el a baba szemét, ha rátévedne.

- A mai gyerekek beleszületnek a digitális világba, hiba lenne távol tartani őket ettől - vélekedtek. - Az okos telefonnal már most kapcsolatba került: a nagyszülők olykor skype-on nézik meg az unokát. Nem lennénk felelős szülők, ha elzárnánk ezt a csatornát, ám olyan erős bizalmi viszonyt kell kiépítenünk vele, hogy mindig figyeljük, éppen mi a fontos számára. Jelenleg a színes könyvek érdeklik, és nagy szemekkel figyel, amikor olvasunk neki.

A gyermekek lelke különösen érzékeny a születést követő néhány évben, ám Cs. Sipos Edit gyermekpszichológus elmondta: ha sokáig látnak egy olyan képet, ami őket zavarja, akkor egyszerűen elfordítják a fejüket.

- Korábban a televízióra használták a „villanypásztor” kifejezést - folytatta Cs. Sipos Edit. - Lekötötték a gyermek figyelmét, ahogyan a mostani kütyük is. Ettől függetlenül lehet jóra használni, hiszen fejleszthetik a figyelmet, türelmet, azonban nem szabad, hogy függjenek tőlük. Ha internetes játékot adunk a gyermeknek, azt is meg kell válogatni, ahogy a televíziós tartalmak esetében sem véletlenül találták ki a 18-as karikát. Bizonyos filmek valós félelmet kelthetnek a gyermekben komoly lelki sebet okozva.

Nem csak a gyermek belső világa sérülhet, dr. Szalóczy Natália szemész főorvos arra figyelmeztet, hogy soha ne nézze sötét szobában a villogó képernyőt.

- Mindig kapcsoljunk fel egy lámpát a szobában, ezzel csökkentve a kontrasztot - fogalmazott. - Ilyenkor az történik, hogy a szembogár egy köztes állapotban van, mert a képernyő világos, szűkülne be, de a környezet sötét és tágulna. Ezért valahol középtájon van a szembogár mérete, ez anatómiailag nem jó, hisz’ a szemnyomás megemelkedhet. Ettől látászavar, szemfájdalom, sőt fejfájás is kialakulhat.

A főorvos kiemelte, hogy ha távolra nézünk, akkor lazítjuk el a szemünket, a közeli munka a szemtől is komoly munkát kíván. Tanítsuk meg a gyermeknek, próbálják meg egy alkarnyi távolságra tartani a szemüktől a telefont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!