15°
19°

Nem szabad, hogy függjenek a gyerekek a kütyüktől

Nagykanizsa - Okos telefon, tablet, laptop, e-book, játékkonzol és televízió. A digitális világ eszközeit azonban nem csak a felnőttek, hanem a legkisebb gyermekek is játszi könnyedséggel használják.

– Sok szülő nem is gondolná, hogy a háttérzajként bekapcsolt televízióból szóló hírek, így például a vörösiszap-katasztrófa mekkora hatással van a gyermekeik lelkére – fogalmazott Havasiné Andrasek Magdolna, a Rozgonyi-tagóvoda vezetője. – Ők ugyanis nem tudják még megkülönböztetni a valóságot a fantáziától, ezért több esetben félelem alakulhat ki bennük. A példánál maradva a hírek után játékos térképeket kellett rajzolnunk, melyen azt mutattuk meg az óvodásainknak, hogy bennünket nem fenyeget a szörnyű vörös folyó.

A tagóvoda vezetője szerint olykor válogatás nélkül zúdulnak a televízióból a gyermekekre az információk. A legkisebbek szinte név szerint ismerik a Star Wars film szereplőit, Supermanről, Batmanről és Pókemberről nem is beszélve. Szintén nem feltétlenül ennek a korosztálynak készültek a Transformers filmek, mégis jelenleg óriási népszerűségnek örvendenek, ami a farsangon viselt jelmezekből egyértelműen kiderült.

– Sokuknak van már okos telefonja és táblagépe, amit az intézménybe nem hozhatnak be – folytatta. – Otthon használják, játszanak velük. Sőt a szülők büszkék is rájuk, hogy ilyen fiatalon profi módon bánnak az elektronikai eszközökkel.

– Az óvoda viszont egy védőburok, a gyermek játszhat, sok mesét olvasunk fel és igyekszünk minél több kreatív foglalkozásba bevonni őket – folytatta. – Azonban szerencsére az elmúlt három évben tapasztalható olyan tendencia is, ami azt mutatja, hogy a szülők igyekeznek meseolvasással színesíteni a napokat. Rohanó világ ide vagy oda, az apák egyre többször veszik ki részüket a nevelésből. Gyakran mesélnek vagy épp’ fürdetik a kicsiket.

Horváth Jázmin Sára etetés közben is imád rajzfilmet nézni a mobiltelefonon vagy tableten. Édesanyja, Horváthné Vörös Alexandra szerint ezzel a digitális kiegészítéssel kislánya többet eszik. A szakemberek szerint jól használva segíthet a szórakoztató elektronika

A szakember szerint Bartos Erika Bogyó és Babóca című könyve hihetetlenül nagy sláger, minden óvodás könyvespolcán megtalálható. Ugyancsak jó irányba viszi a gyerek gondolkodását a szerző másik, Anna, Peti és Gergő című sorozata is. Az élő szó érték, varázsa van. Bár alapvetően az óvodapedagógus az utóbbiban hisz, azzal azért tisztában van, hogy akármennyire is szeretnénk kiiktatni a rengeteg felesleges kütyüt az életünkből ez szinte lehetetlen.

A becsehelyi Timár Károly egy amerikai multinacionális cég kereskedelmi igazgatója, némileg rácáfolt erre. Gyermekei, Katalin, Júlia és Sándor 6-4-1 évesek. Immár kilenc éve nincs otthon televíziójuk. Az apa szerint túl sok időt vesz el feleslegesen az átlagember életéből, amit pedig kifejezetten vizuális szórakozásként igényeltek, azt az internet megadta.

– A gyerekek már ebbe a helyzetbe születtek és nőttek bele, úgy látjuk, egyáltalán nem hiányzik nekik – mondta. – Okos telefonjuk talán előbb lesz, mint a többieknek, már most könnyedén kezelik a miénket. A világhálón keresztül, valamint DVD-n nézhetnek meséket, a reklámok viszont kimaradnak az életükből. Ráadásul ránk szülőkre is pozitív hatással van, hiszen sokkal kevesebb dologtól félünk. Mi nem a veszélyeket várjuk az élettől, hanem a dolgok folyamatos jobbra fordulását.

Nagy Noémi ugyan még csak 5 hónapos, de már most érdeklődik a könyvek iránt. Szülei, Szabó Maya és Nagy Gábor ettől függetlenül nem zárják ki a digitális világból lányukat. Úgy vélik, a mai gyerekek beleszületnek a digitális világba, hiba lenne távol tartani őket ettől

Hasonló véleményt fogalmazott meg a nagykanizsai, ám férjével néhány éve a Veszprém melletti Úrkúton élő Hitesné Gyuricz Márta. Ők két éve döntötték el, hogy száműzik otthonukból a tévét.

– Az igénytelen műsorokból lett elegünk – mesélte. – Dr. Ranschburg Jenőtől olvastam, hogy a gyors fények és képek stimulálják az agyat, a gyerekek alvás közben dolgozzák fel ezeket az ingereket, bele sem mertem gondolni, mennyit is kellene. A fiúnk, Gergő nyugodtabb, amióta az általunk kiválasztott mesefilmeket nézi. Igyekszünk olyan játékokat venni, melyek fejlesztik a képességeit, a férjem sakkozni és asztaliteniszezni tanítja. Sok mesét olvasunk, mert attól fejlődik a gyerek fantáziája, jelleme és képzelőereje.

A kanizsai Horváthné Vörös Alexandra viszont épp az ellenkezőjét gondolja, ugyan kislánya, Jázmin Sára még csak nyolc hónapos, de nem szeretné kizárni ebből a lüktető világból. Attól tart, hogy később a társaival szemben hátrányba kerülhet.

– Televízió, számítógép és okos telefon is van a családban – fogalmazott Alexandra. – Gyerekként mi is néztük a tévét, mégsem lett semmi bajunk. Persze a szülő felelőssége, hogy mit mutat meg, egyelőre főleg a mesevideók népszerűek. A kislány nyitott és érdeklődő személyiség, ez nem rejt veszélyeket. A védőnő azt tanácsolta, hogy negyedóránál többet ne töltsön a televízió előtt. Figyelünk arra, hogy a lehető legegészségesebben fejlődjön, ehhez hozzátartozik az is, hogy később vidáman gázoljon a falevelekben vagy a hóban elterülve angyalt rajzoljon.

Ugyancsak nem az eltiltásban látják a megoldást az öt hónapos Nagy Noémi szülei. A Kanizsa melletti Nagyfakoson élő Szabó Mayának és Nagy Gábornak is van okos telefonja, amiről a fürdetés előtt nyugtató zene szól a kicsinek. A tévének nincs központi szerepe, de nem takarják el a baba szemét, ha rátévedne.

– A mai gyerekek beleszületnek a digitális világba, hiba lenne távol tartani őket ettől – vélekedtek. – Az okos telefonnal már most kapcsolatba került: a nagyszülők olykor skype-on nézik meg az unokát. Nem lennénk felelős szülők, ha elzárnánk ezt a csatornát, ám olyan erős bizalmi viszonyt kell kiépítenünk vele, hogy mindig figyeljük, éppen mi a fontos számára. Jelenleg a színes könyvek érdeklik, és nagy szemekkel figyel, amikor olvasunk neki.

A gyermekek lelke különösen érzékeny a születést követő néhány évben, ám Cs. Sipos Edit gyermekpszichológus elmondta: ha sokáig látnak egy olyan képet, ami őket zavarja, akkor egyszerűen elfordítják a fejüket.

– Korábban a televízióra használták a „villanypásztor” kifejezést – folytatta Cs. Sipos Edit. – Lekötötték a gyermek figyelmét, ahogyan a mostani kütyük is. Ettől függetlenül lehet jóra használni, hiszen fejleszthetik a figyelmet, türelmet, azonban nem szabad, hogy függjenek tőlük. Ha internetes játékot adunk a gyermeknek, azt is meg kell válogatni, ahogy a televíziós tartalmak esetében sem véletlenül találták ki a 18-as karikát. Bizonyos filmek valós félelmet kelthetnek a gyermekben komoly lelki sebet okozva.

Nem csak a gyermek belső világa sérülhet, dr. Szalóczy Natália szemész főorvos arra figyelmeztet, hogy soha ne nézze sötét szobában a villogó képernyőt.

– Mindig kapcsoljunk fel egy lámpát a szobában, ezzel csökkentve a kontrasztot – fogalmazott. – Ilyenkor az történik, hogy a szembogár egy köztes állapotban van, mert a képernyő világos, szűkülne be, de a környezet sötét és tágulna. Ezért valahol középtájon van a szembogár mérete, ez anatómiailag nem jó, hisz’ a szemnyomás megemelkedhet. Ettől látászavar, szemfájdalom, sőt fejfájás is kialakulhat.

A főorvos kiemelte, hogy ha távolra nézünk, akkor lazítjuk el a szemünket, a közeli munka a szemtől is komoly munkát kíván. Tanítsuk meg a gyermeknek, próbálják meg egy alkarnyi távolságra tartani a szemüktől a telefont.


Legolvasottabb

1
Várföldei házaspárt találtak holtan – Frissítve!
2
3 tipp Zalában, ahova el kell menni még szeptemberben!
3
Hetven kilós, 215 centis harcsát fogtak Zalaszentmihályon
4
Befüvezve vezetett – Lekapcsolták a rendőrök Zalaszentlászlón
5
A tetejére borult egy autó Nagyrécsénél – Frissítve
Kühne László
Szerdától serdülő ökölvívó ob
kisebbségek / 9 perce
Petro Porosenko aláírta az új ukrán oktatási törvényt
A határozatot még szeptember elején fogadta el a kijevi parlament.
Gyász
/"Ilyen az ember. Egyedüli példány. Nem él belőle több és most sem él. S mint fán se nő egyforma két levél, a nagy időn se lesz hozzá hasonló..." (Kosztolányi Dezső: Halotti beszéd)/ Mély megrendüléssel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *MOLNÁR ZSOLT* *a ZAVÉD-Patent Kft ügyvezetője* életének 48. évében elhunyt. Végső búcsút 2017. szeptember 27-én 12 órakor veszünk tőle a győri Városi Nagytemetőben. Emlékét kegyelettel megőrizzük! ZAVÉD-Patent Kft munkatársai
/"Elmenni nehéz volt, itt hagyni titeket, De azért ne fájjon értem szerető szívetek. Most már nem fáj semmim, az álom szép, Majd a fényes felhőkön át találkozunk még."/ Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *KÁNTOR TIBORNÉ* *szül. Takács Anna Nusi* életének 71. évében elhunyt. Temetése 2017. szeptember 27-én, szerdán a 14 órakor kezdődő gyászmisét követően lesz a tüskeszentpéteri temetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy *PACSAREK JÁNOSNÉ* *nagykanizsai lakos* szeptember 6-án elhunyt. Temetése szeptember 26-án, kedden 15 órakor lesz a Kaposvár-toponári temetőben. Gyászolják: bánatos húga és családja
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy *PACSAREK JÁNOSNÉ* *nagykanizsai lakos* szeptember 6-án elhunyt. Temetése szeptember 26-án, kedden 15 órakor lesz a Kaposvár-toponári temetőben. Gyászolják: bánatos húga és családja
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy *PACSAREK JÁNOSNÉ* *nagykanizsai lakos* szeptember 6-án elhunyt. Temetése szeptember 26-án, kedden 15 órakor lesz a Kaposvár-toponári temetőben. Gyászolják: bánatos húga és családja
/"Szívedben nem volt más, csak jóság és szeretet. Szorgalom és munka volt az életed. Úgy mentél el, ahogy éltel, csendesen, szerényen, emberként."/ Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *ÖZV. SZABÓ LAJOSNÉ* *a redőrkapitányság nyugdíjasa alsórajki születésű, Nagykanizsa, Bartók Béla úti lakos* életének 81. évében elhunyt. Temetése 2017. szeptember 27-én, szerdán 13 órakor lesz a nagykanizsai temetőben. Előtte 12 órakor gyászmise a kórház kápolnában. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *SZABÓ JÁNOS BÉLA* *a Zala Megyei Kórház Mosoda dolgozója* 61 éves korában hosszan tartó betegségben elhunyt. Temetése 2017. szeptember 27-én, szerdán 13.30-kor lesz a zalaegerszegi Új temetőben. Gyászmise aznap reggel 8 órakor a Mária Magdolna-plébániatemplomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban együttérzéssel osztoznak. Hálás szívvel mondunk köszönetet a II. Belgyógyászat és a Krónikus Osztály orvosainak és nővéreinek áldozatos munkájukért. Gyászoló család
/ "Elcsitul a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott, Számunkra te sosem leszel halott, Örökké élni fogsz, mint a csillagok."/ Mély fájdalommal tudatjuk, hogy *IMRE SÁNDORNÉ* *szül. Sifter Etelka* 2017. szeptember 7-én, életének 90. évében elhunyt. Szeretett halottunk hamvait 2017. szeptember 29-én, pénteken 13.30-kor Zalaegerszegen, a Göcseji úti temetőben helyezzük örök nyugalomra. Gyászmisét szeptember 22-én, 17.15-kor tartunk Budapesten, a Bosnyák téri templomban. Drága emléke szívünkben örökké él!
/ "Elcsitul a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott, Számunkra te sosem leszel halott, Örökké élni fogsz, mint a csillagok."/ Mély fájdalommal tudatjuk, hogy *IMRE SÁNDORNÉ* *szül. Sifter Etelka* 2017. szeptember 7-én, életének 90. évében elhunyt. Szeretett halottunk hamvait 2017. szeptember 29-én, pénteken 13.30-kor Zalaegerszegen, a Göcseji úti temetőben helyezzük örök nyugalomra. Gyászmisét szeptember 22-én, 17.15-kor tartunk Budapesten, a Bosnyák téri templomban. Drága emléke szívünkben örökké él!
/"Ahol már nyugszol nincsen fájdalom, Álmodat kísérje csend és nyugalom."/ Fájdalomtól és bánattól megtört szívvel tudatjuk a rokonokkal, barátokkal és ismerősökkel, hogy a legdrágább édesanyánk, nagymamánk, dédnagymamánk, *FALKA LÁSZLÓNÉ* *"Tyutyi néni"* életének 74. évében örökre megpihent. Temetése 2017. szeptember 29-én, pénteken 14 órakor lesz a nagykanizsai köztemetőben. Előtte 12 órakor emlékező gyászmise a kórház kápolnában. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük! Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
/"Ahol már nyugszol nincsen fájdalom, Álmodat kísérje csend és nyugalom."/ Fájdalomtól és bánattól megtört szívvel tudatjuk a rokonokkal, barátokkal és ismerősökkel, hogy a legdrágább édesanyánk, nagymamánk, dédnagymamánk, *FALKA LÁSZLÓNÉ* *"Tyutyi néni"* életének 74. évében örökre megpihent. Temetése 2017. szeptember 29-én, pénteken 14 órakor lesz a nagykanizsai köztemetőben. Előtte 12 órakor emlékező gyászmise a kórház kápolnában. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük! Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Foci / 21 perce
Csak hazai győzelmek születtek a Déli-csoportban a hét végén
Zalai Hírlap
Foci / 39 perce
Egyre népszerűbb hévízi labdarúgó konferencia
Kerkai Attila
égből pottyant panel / 47 perce
Autóra zuhant egy repülőgépdarab Japánban
Foci / 58 perce
Sok minden kellett, hogy „kijöjjön” ez a döntetlen a ZTE-nek!
Kerkai Attila
Salakarany / 3 órája
A végbelében akart aranyrudakat kicsempészni egy utas Srí Lankáról
jó kilátások / 3 órája
Ősszel is figyeljen autójára!