Hírek

2017.08.02. 16:35

Nyaralás a panelek árnyékában

NAGYKANIZSA Ismét támad a kánikula. A szerencsések vízpart mellett tölthetik az időt, de mit tegyenek azok, akik a városban rekednek? Jöjjön most pár ötlet, hogyan lehet a nyaralás illúzióját becsempészni a betondzsungelbe.

Pásztor András

Városban tölteni a nyarat nem éppen felüdülés. Főleg olyankor, mikor igazi forróság van. Ilyenkor sokan talán úgy érzik magukat, mint az aszfaltra lecsöppenő fagylalt. Elérhetetlenül távolinak tűnhet egy frissítő fürdés, egy grillparti a barátokkal vagy egy kacagástól hangos vízipisztolycsata. De tényleg elérhetetlen? Dehogy. Mi találkoztunk olyanokkal, akik a panelek árnyékában is megteremtik maguknak a nyaralás illúzióját.

- Ezt a medencét már több mint öt éve vásároltam egy nagyáruházban - mutatta a 17 köbméter befogadóképességű miniuszodát Zakobszki Zoltán, aki rendszerint már június elején üzembe helyezi a felfrissülést jelentő gumiteknőt. - Tény, hogy nem volt olcsó a medence és a hozzá tartozó eszközök, például a vízforgató- és vízmelegítő berendezés, de nekem ennyit megért az egész, nyaralni ugyanis ritkán jutok el.

Mint kiderült: Zoltán saját vállalkozását vezeti, így aztán a szabadság, mint olyan a ritka luxus kategóriába került.

Faggyas Ferenc (jobbról) éppen a sült virslit porciózza, Miholics Szabolcs (balról), Czuczi Viktor, Baraniuk Nóra, Mezősi Melinda, Gergely Szilárd nagy örömére
Fotó: Szakony Attila

- Nekem ez a medence jelenti részben a kikapcsolódást, jólesik lemosni magamról a város porát, mikor kora este hazaérek a munkából - magyarázta Zoltán, aki hozzátette: olykor egy-két havert is áthív egy laza medencés partira.

- Muszáj volt meghívatnom magam, ezt a nagy hőséget nem lehet máshogy kibírni - vetette közbe nevetve Lőrinc László, aki érkezésünkkor már a medencében ejtőzött. Amúgy a városban tényleg nehéz elviselni a kánikulát, folyamatosan nedves a bőröd, izzadsz, büdös leszel, szóval nem éppen komfortos. - Egy egzotikus szigeten persze más lenne a helyzet, ott valószínűleg én sem panaszkodnék, de hát lássuk be, erre kevés az esély. Éppen ezért, ha nem a medencében, akkor a Balatonon próbálom átvészelni a legmelegebb napokat, de sajnos az egész nyarat nem lehet a vízben tölteni.

Egy másik kanizsai társaság szinte csúcsra járatta a fapados holiday feelinget, a Csónakázó-tónál éppen grillezés közben találkoztunk Faggyas Ferenccel és barátaival.

- Szeretem a spontán dolgokat, felcsörögtem pár barátomat és kijöttünk grillezni a tóhoz - árulta el Ferenc, miközben profin forgatta a virsliket a grillrácson. - Hoztunk magunkkal egy csomó finomságot, amit megeszünk, megiszunk, közben pedig élvezzük a csodás látványt, amit a Csónakázó-tó nyújt. Kell ennél jobb buli?

- Azonnal igent mondtam az invitálásra, otthon amúgy is csak unatkoztam volna a négy fal között - vette át a szót Czuczi Viktor, aki szerint a nagy meleg miatt csak a kora esti órákban érdemes kimozdulni. - Egyébként gyakran kijárunk ide, focizunk, frizbizünk, dumálunk, szóval elütjük az időt.

Vízicsata a Corvin utcai játszótéren. Pásztor Zalán (balról), Kirchner Márk, Curic Lóránt és Curic Levente hatalmas tűz-, azaz vízerővel védi a mászókát a betolakodóktól
Fotó: Szakony Attila

- Az mondjuk nagyon érdekes, hogy sokan úgy néznek ránk, mint az ufókra, itt Magyarországon még nem divat annyira a szabadban való sütögetés - említette Miholics Szabolcs, aki évekig Hollandiában élt, s mint mesélte: odakint komoly kultúrája van a grillezésnek.

A gyermekek talán egy kicsit jobban viselik a városban megrekedt hőséget, számukra inkább az unalom a legnagyobb ellenfél. Mert bizony a nyári szünidőben a legszuperebb játszótér is csak ideig-óráig köti le a lurkókat. Ám, ha akadnak kreatív, jófej szülők, akkor egy-egy remek ötlettel a nyaralás hangulata is felidézhető. A Corvin utcai játszótéren például hatalmas vízipisztolycsatát rendeztek a gyerekeknek a minap.

- Gyere Lóri, kerítsük be az ellenséget, te jobbról tüzelj, én megyek balról! - adta ki a parancsot a kilencéves Kirchner Márk, majd tűz alá, pontosabban víz alá vette lakótelepi pajtásait.

Talán mondani sem kell, de a kicsik nagyon élvezték a párbajt, a vízipisztolyok tartalmából még az anyukák is kaptak.

- Szerencsére jól elvannak a gyerekek a játszótéren, de olykor mi, szülők is érezzük, hogy valami másra vágynak, mint a rollerezés, bringázás, mászókázás - mondta Rózsás Ildikó, aki néhány anyukával összedugta a fejét és megszervezte a vízicsatát. - Szerencsére ebben a nagy melegben nem kell attól tartani, hogy megfáznak a gyerekek, de a biztonság kedvéért hoztunk le váltóruhát és a lavórokba engedett víz is inkább langyos, mint hideg.

- Voltunk már nyaralni a Balatonon és talán megyünk is még pár napra, de a nyár nagyobb részét itthon töltjük, ezért a srácoknak szükségük van új élményekre - tette hozzá egy másik anyuka, Léránt Mónika. - Ez a vízicsata pedig elég jó ötletnek bizonyult, szinte eladták a lakótelepet a gyerekek, annyira élvezték az egészet.

A fentiekből kiderült: kis kreatívitással a városban is kibírható ugyan a nyári kánikula, de aki teheti, az azért inkább maradjon a vízpart közelében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!