Hírek

2017.08.01. 18:35

Mostanság igazán érdemes a csillagokat nézni

ZALAEGERSZEG Az égbolt tiszta, a hőmérséklet pedig kellemes mostanság éjszaka - ilyenkor érdemes távcsöves csillagászati bemutatókat tartani.

Varga Andor

A héten Bánfalvi Péter egerszegi amatőrcsillagász három este is várta és várja az érdeklődőket: ma 21 órakor a Landorhegyi út 34. előtti domboldalban lesz az utolsó összejövetel - mi sokakkal együtt az első, hétfői, Dísz téri programon voltunk ott.- Igazi különlegesség nincs a mostani látnivalók közt, ezek periodikusan visszatérnek a távcsövek elé - kezdte a csillagász. - Az első a Jupiter óriásbolygó.

- A bemutatóhoz a TIT 10 centiméter átmérőjű lencsés távcsövét használom, négy különböző nagyítással, melyeknek köszönhetően a Jupiter mellett a bolygó négy legnagyobb holdja is megfigyelhető. A második témánk a Naprendszer egy másik óriásbolygója, a Szaturnusz, melynek porból és sziklákból álló gyűrűje ráadásul most jól látszik: ennek a Földről szemlélve van egy 15 éves periódusa, és most ezen belül az egyik csúcsidőszakban vagyunk, azaz a képződmény hozzánk képest a legjobb szögben áll. A távcsővel még a bolygó és a gyűrű közti rés is kivehető. De mindentől függetlenül a bemutatók "sztárja" a Hold, amely százszoros nagyításban valóban gyönyörű: minden 2,5 kilométeresnél nagyobb kráter és szikla jól kivehetők a felszínén.

Élénk érdeklődés a Dísz téri bemutatón
Fotó: Varga Andor

És ezzel az augusztusi égi látványosságoknak még nincs vége, hiszen közeledik a "csillaghullás" ideje: a Föld megérkezik a világűrnek abba a részébe, ahol a Perseida meteorraj részecskéi helyezkednek el - bolygónk légkörébe hullva ezek okozzák az emlékezetes jelenséget.

- A csúcspont augusztus 12-ről 13-ra virradóan várható, ami szerencsés módon most szombat és vasárnap - folytatta Bánfalvi Péter. - Éjfél után érdemes kifeküdni az ég alá, a fényszennyezéstől a lehető legtávolabb, arccal kelet felé. A 60-70 km/s sebességgel becsapódó részecskék okozzák a felvillanásokat: a nagyobbak elégnek, a zöm, a kisebbek pedig fényreakciót váltanak ki a felső légkörben - mozgásuk mentén ionizált csatorna jön létre, hasonló elven, mint a fénycsövekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!