Hírek

2013.01.11. 19:35

Milliárdos tétel terheli a bűnszövetkezetet

Győr - A gyanúsítottak akár 16 év szabadságvesztésre is számíthatnak a bűnszervezetben elkövetett, adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

Gyuricza Ferenc

Minderről a Nemzeti Adó-és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense, Fenyvesi Lili hadnagy tájékoztatta tegnap lapunkat: nemzetközi nyomozócsoport számolta fel azt a fémhulladék-kereskedő bűnszervezetet, amely több uniós tagállam költségvetését is megkárosította. Az adócsalókra hétfő hajnalban csaptak le magyar, cseh és szlovák bűnügyi szakemberek közös felderítése nyomán. A nemzetközi nyomozócsoport a több országot érintő bűncselekmények felderítésére alakul és szigorú szabályok szerint működik.

Nemzetközi nyomozócsoport számolta fel azt a fémhulladék-kereskedő bűnszervezetet, amely több uniós tagállam költségvetését is megkárosította.  

Az adócsalókra hétfő hajnalban csaptak le magyar, cseh és szlovák bűnügyi szakemberek közös felderítése nyomán. A Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészséggel közösen szervezett akcióban a pénzügyi nyomozók 14 gyanúsítottat vettek őrizetbe, luxusautókat, ingatlanokat és készpénzt foglaltak le összesen egymilliárd 370 millió forint értékben. 

- A három megyére kiterjedő nemzetközi akcióban több mint kétszázan vettek részt: ügyészek, a NAV pénzügyi nyomozói és kommandósai, rendőrök, valamint a Terror Elhárítási Központ emberei  ismertette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi sajtóirodájának közleményét Fenyvesi Lili szóvivő. - A munkát az EUROPOL szakértői is segítették. A győri családra épülő bűnszervezet hat irányítóját és nyolc tagját elfogták, további két személy ellen pedig nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. A sajtóreferens hozzátette: a NAV történetének első nemzetközi nyomozócsoportja által felszámolt bűnszervezet az uniós áfaszabályok kijátszására alapozta a csalást. A családi érdekeltségbe tartozó cégek fémhulladékot szállítottak Magyarországról szlovák és cseh végfelhasználóknak. Mivel itthon már bevezették a fémhulladékok forgalmazásában a fordított adózást, a szervezet más tagállamot keresett a csaláshoz. A fémhulladékot olyan országokba szállították, ahol az unióban általános szabályok érvényesek, így az eladásból bruttó bevétel keletkezhetett. A vásárlók papíron az értékesítési láncba beiktatott stróman cégeknek fizettek, de mivel azok nem vallották be, és nem is fizették meg az általános forgalmi adót Szlovákiában, Csehországban, a haszon az irányítók zsebében landolt. 

A nyomozás jelenlegi adatai szerint a szlovák költségvetést forintban számolva mintegy 5 milliárd, míg a cseh költségvetést 800 millió forintnyi kár érte. Ezt a lefoglalt vagyontárgyak értéke ellensúlyozza: 200 millió forint értékben luxusautókat, 780 millió forint értékben ingatlanokat és más vagyontárgyakat, a helyszíneken pedig 62 millió forint készpénzt foglaltak le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!