Hírek

2010.07.06. 05:24

Mennyit ér két falu nyugalma?

Egyre nehezebben viselik a 86-os út felújításával járó kellemetlenségeket az érintett lakók. Mint mondják, az állandósult por, a zaj, valamint a rezgés tönkreteszi életüket

Gyuricza Ferenc

 

Erről mi is hamar meggyőződünk, hiszen a mellettünk elhaladó kamionok zajától alig értjük egymás szavát, a szállongó por pedig állandóan köhögésre ingerel.

- Így megy ez már két és fél hónapja - mondja a találkozót kezdeményező Varga Ilona. - Amikor a felújítás elindult, azt ígérték, hogy nem kell sok kellemetlenségre számítani, mert egy-egy családi ház előtt maximum két hét alatt végeznek. Hát ezt nem sikerült betartaniuk. Lassan két és fél hónapja sem közlekedni, sem élni nem lehet itt.

Varga Ilona sorolja a problémákat. A rezgéstől nem csak a házak repedeznek, a felújítás alatt lévő út is megy tönkre. A kivitelező cég munkatársai teljes földcserét végeznek, ám ahol már megtörtént, ott újrakeletkeznek a gyűrődések és kátyúk, vagyis hiába újítják fel az utat, szerinte rövid időn belül ugyanolyan rossz lesz, mint előtte volt.

- Laikus vagyok, de annyit én is tudok, hogy ilyen laza talaj nem bírja meg ezeket a hatalmas monstrumokat - mutat a kamionokra. - Az út alatt vezetékek futnak, gáz, ivóvíz és szennyvíz, persze, hogy nincs meg a kellő tömörsége. Egyre gyakoribb a csőtörés, előfordult már napi kettő is. A szállongó por miatt ablakot sem tudunk nyitni.

attól fél: méreganyag rakódik a gyümölcsre, zöldségre. Az idős asszony a boltba is nehezen jut el, a felújítás kezdete óta az úton kerékpározni nem szabad - nem is lehet, hiszen az eddig két sávon zajló közlekedést egy sávra terelték össze. A falvak lakói tudják, problémáikra megoldást csak az elkerülő út jelentheti, aminek a megépítését eddig nem támogatta egyik regnáló kormány sem. Most Pintér László újonnan megválasztott képviselőhöz fordulnak segítségért.

Kulcsár Lajosné

- Megfogalmaztunk egy levelet a panaszainkkal - vette vissza a szót Varga Ilona. - Vasárnap kezdtünk el aláírásokat gyűjteni hozzá, 74 fő már mellénk állt, mindössze egy olyan család volt, akik nem vállalták fel az ügyet. Azt szeretnénk, ha újra napirendre kerülne az elkerülő szakaszok ügye, az ugyanis csak másfél milliárd forintnyi többletköltséget jelentene. Két falu nyugalma ennyit nem ér meg az országnak?



.● Azt látom, hogy a lakosságban most fogyott el a türelem – mondja Virágh Enikő kozmadombjai polgármester.
● Ehhez nyilván az is hozzájárul, hogy látják: az időközben már elkészült szakaszok állapota sem lesz sokkal jobb.
● Gondot jelent, hogy az út mellett élők a kényszerűségből elviselt kellemetlenségekért semmilyen kártérítést nem kapnak.
● A közeli Szlovéniában állami pénzből zaj- és hőszigetelő ablakokra cserélték a hasonló helyzetben lévők nyílászáróit, felújíttatták házaikat, s pénzbeli kártalanításra is számíthattak.




A 86-os út kronológiája a kapcsolt anyagok között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!