Hírek

2014.06.21. 14:29

Megkezdődött a vakáció

Zalaegerszeg - Eltelt az első hét a nyár szünetből, s a szülők számára máris komoly dilemmát okoz, hogy mit kezdjenek otthon ülő gyermekeikkel. Pedig a lehetőségek tárháza szinte korlátlan, még a legkisebb települések is kínálnak szabadidős programokat.

Gyuricza Ferenc

A közel kétszáz lelkes Kerkateskándon elsősorban a helyi IKSZT által szervezett programok nyújtanak jó lehetőséget a szabadidő eltöltésére, nem csoda, hogy sokan élnek is vele. Rozs Eszter, az intézmény vezetője úgy fogalmaz: megpróbálják az igényeket és a lehetőségeket összehangolni, így szinte a teljes nyarat lefedik. Az intézmény napi nyitva tartással várja a gyerekeket, s vannak szervezett programjaik is.

– Egy hét múlva például a meseíró Csondor Katalin jön hozzánk, júniusra pedig tekeversenyt és kerékpáros túrát is tervezünk – mondta az IKSZT vezetője. – Emellett többször is elvisszük a gyerekeket a lovászi strandra, az mindig nagyon kedvelt program.

Gyerekek a kerkateskándi játszótéren. Balról jobbra Kállai Ferenc, Lója Regina, Lencz Petra és Kovácsevics Dominik. Fotó: Gyuricza Ferenc

Rozs Eszter azt is elmondta: az egyik legjelentősebb nyári esemény a július 12-ei falunap, aminek keretében szintén rengeteg programot kínálnak a gyerekeknek. Az elmúlt évek kedvező tapasztalatai alapján ez évben is biztosan lesz kézműves tábor a községben, időpontját viszont még nem fixálták le.

A kerkateskándi gyerekek a szervezett programoktól függetlenül is megtalálják a maguk elfoglaltságát. A számítógép és a tévé persze kihagyhatatlan a felsorolásból, de a néptánctábortól kezdve a lovagláson át a közös családi nyaralásig sok minden elhangzik, amikor a kedvenc időtöltésükről faggatjuk őket.

– Van egy állatsimogató a faluban, oda szoktunk kijárni segíteni a kecskéket megfejni – sorolja Lója Regina. A 10 éves kislány barátnőjével, az egy esztendővel idősebb Lencz Petrával tölti szabadideje jó részét, pénteken is együtt bicajoztak.

– Rövid a nyári szünet, akár egy évig is itthon maradnék, annyi jó program van – folytatja Petra. – Járok lovagolni, lesz néptánctábor, és egy hetet a nagymamámnál töltök el, Lentiben. Itt a lovászi strand, oda is gyakran elmegyünk, valamint a csesztregi tóra, ahol olyan jól lehet fürdeni, mint a Balatonban.

A már 15 éves Kállai Ferenc is azt mondja: nem fog unatkozni a nyáron. Ő már besegít az otthoni munkába, s részt vesz a falunap előkészítésében is, de azért a kikapcsolódásra is jut ideje.

– Esténként bejárok Lentibe kosarazni a haverokkal, nap közben pedig ott a tévé – válaszolja kérdésünkre.

A lányok által említett lovászi strandon – ahol egy 25 méteres hideg vizes úszó- és egy kisebb tanmedence áll a fürdeni és sportolni vágyók rendelkezésére – a vakáció kezdetéhez időzítették a nyitást.

– Még csak egy hete fogadjuk a vendégeinket, de már most az a tapasztalat, hogy a helyiek mellett a környékbeli településekről, illetve a közeli Szlovéniából is szívesen járnak hozzánk – foglalta össze a strandot üzemeltető Bt. ügyvezetője, Horváth Zsolt. – Felkészültünk a szezonra, lesznek sportprogramjaink, így strandröplabda és strandfoci, zenés rendezvényeink, s azt is tervezzük, hogy a vízi-aerobik vagy egyéb vízi-torna foglalkozásokat is szervezünk. Népszerű az éjszakai fürdőzés is, azt viszont kifejezetten felnőtt vendégeinknek szervezzük.

Orsós Gusztáv arcát festi Bujdosóné Bagó Judit az iklódbördőcei élménytáborban. A szünidő első hetét használták ki a programra. Fotó: Gyuricza Ferenc

Horváth Zsolt kérdésünkre azt is elmondta: bár ők nyári tábort nem szerveznek, ám ahogy a korábbi években is jellemző volt, úgy várhatóan idén is ellátogatnak hozzájuk a Lovásziban vagy a közeli településekre meghirdetett programok résztvevői.

– Júliusra tervezünk egy hét időtartamú kézműves foglalkoztató programot a helybéli gyerekeknek, annak minden évben nagy sikere szokott lenni – felel Simon Zoltán, Csörnyeföld polgármestere. – Azért nem nevezném tábornak, mert nem bentlakásos lesz, nappali elfoglaltságot tudunk biztosítani az érdeklődőknek. Falunap természetesen nálunk is lesz, s egy kispályás focitornát rendezünk még, arra inkább a tizen-huszonéves fiatalok, s nem annyira a gyerekek jelentkeznek.

Tematikus táborral több helyen is várják a gyerekeket, így Iklódbördőcén az elmúlt héten kínáltak elfoglaltságot a falubelieknek. Egy európai uniós, egész éves projekt keretében szerveztek élménytábort, aminek többek közt az egészséges életmódra nevelés és a szemléletformálás volt a fő célja – tudtuk meg a projektmenedzser Szokoli Ritától.

– Ebben a programban húsz fő vesz részt – magyarázta a projektmenedzser. – Többségében az alsó tagozatosokat tudtuk megszólítani, de van néhány idősebb, még 7-8. osztályos diák is köztük.

Az egy hét során a gyerekek közös gyalogtúrán vehettek részt, elmentek a márokföldi kalandparkba, és persze a nyáron szinte kötelező program, a strandolás sem maradt ki.

– Azt tartjuk a legfontosabbnak, hogy olyan élményt kínáljunk a gyerekeknek, amire e tábor nélkül nem lenne esélyük – folytatta Bujdosóné Bagó Judit, a pályázatban szintén részt vevő Napsugár Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat vezetője. – Természetesen ezt össze tudjuk kötni olyan célok megvalósításával is, mint az egészséges életmódra nevelés vagy a természet- és környezetvédelem.

– Sokkal nagyobb igény lenne a táborokra, ha ahhoz valamilyen támogatást is tudnánk kapcsolni – fogalmazza meg véleményét a szentgyörgyvölgyi Gó-Na Szabadidőközpont tulajdonos-vezetője, a kézilabdaedző Gódor Mihály. – A szülők ugyanis egyre nehezebben tudják kigazdálkodni a költségeket. A mi egyesületünk is úgy tudja az egy hetes edzőtáborait megtartani, hogy TAO-támogatásból egészítjük ki a szülők által befizetett összeget.

Szentgyörgyvölgyön a kézilabdások mellett labdarúgók is táboroznak majd, s önálló sportnapokat is szerveznek. Gódor Mihály azt mondja, a tábori programokat igyekeznek a lehető legkomplexebbé tenni, vagyis az edzések mellé kirándulásokat, kerékpártúrákat szerveznek, elviszik a gyerekeket a községben élő Csótár Rezső fazekasmesterhez, s felkeresik a veleméri Árpád-kori templomot is. A sport és a mozgás ezáltal olyan kulturális élményekkel egészül ki, amire máshol nincs lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!