Hírek

2017.02.09. 09:41

Meddig jár a családi pótlék?

Nagykanizsa - Milyen állami juttatást kaphatnak a szülők 18 évet betöltött, nappalin tanuló gyermekeik után? Jár-e a családi pótlék? Kell-e bármit tenni a folyósítás folyamatosságáért?

Horváth-Balogh Attila

Ezekre a kérdésekre vár választ bocföldei olvasónk, Széphalmi Miklós, aki úgy véli: sok szülő nincs tisztában vele, hogy mit és hogyan kaphat.

A kérdésre az Emberi Erőforrás Minisztérium Család-, Ifjúság-, és Nemzetközi Ügyekért Felelős Államtitkársága válaszolt. Mint azt levelükben írták: a családi pótlék a gyermekek után alapesetben a tankötelezettség végéig, illetve a tankötelezettség végét magában foglaló tanév utolsó napjáig jár. Ezt követően családi pótlék csak a közoktatási intézményben – de a közhiedelemmel ellentétben nemcsak nappali tagozaton - tanulói jogviszonnyal rendelkező gyermek után jár a középfokú tanulmányok befejezéséig. Sőt, ezt követően is adható a családi pótlék a tanulói jogviszony idejére, ha a gyermek újabb közoktatási intézményben - nem ideértve a felsőoktatást - folytat tanulmányokat, azonban legfeljebb a 20. életévet magába foglaló tanév végéig kapható a juttatás. Azon gyermek után, akinek a tanulói jogviszonya a tankötelezettség végével megszűnik, a továbbiakban 16-18. életév között a szülő csak akkor jogosult családi pótlékra, ha a gyermek szakértői vélemény szerint középsúlyosan, vagy súlyosan értelmi fogyatékos, illetve siketvak, vagy ha tankötelezettségét fejlesztő nevelés-oktatás, esetleg fejlesztő iskolai oktatás keretébe már teljesítette. Idén január elseje óta azon 16-18 éves, tanulói jogviszonnyal nem rendelkező gyermek után is jogosultak családi pótlékra a szülők, akinek önkiszolgálási képessége hiányzik és önálló életvitelre képtelen. Erre vonatkozóan az illetékes szakorvos igazolása szükséges. Amennyiben a gyermek a 18. életévét betöltötte és nem folytat közoktatási intézményben középfokú tanulmányokat, saját jogán is szerezhet jogosultságot, ha 18. életévének betöltése előtti időponttól legalább 50 százalékos mértékű összeszervezeti egészségkárosodása van.

Ha a gyermek már nem tanköteles korú, nem folyósítják automatikusan a juttatást tovább, akkor sem, ha valamelyik köznevelési intézmény tanulója. A folyósításhoz igazolni kell a tanulói jogviszonyt.

Mindezek kapcsán Széphalmi Miklós saját tapasztalata alapján azt tanácsolja mindenkinek, akinek 18. életévét betöltött, de még iskolás gyermeke van, ellenőrizze, hogy valóban kapja-e a családi pótlékot. Ennek nemcsak a pótlék esetében van jelentősége, hanem az SZJA-gyermekkedvezmény igénybevétele is ennek függvénye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!