Hírek

2016.08.15. 09:46

Letarolta a kukoricáját a konda

Pölöske – Hatalmas, három-négy méteres is helyenként a kukorica, megkapta a tápanyagot, csapadékot is bőven. Egyszercsak a pusztítás tisztására érünk.

Hajdu Péter

Nagy területen, egymástól szigetszerűen elválasztva fekszik a földre taposva a növény, itt oda a termés.

Nem csoda, hogy Balázsy József pölöskei nyugdíjas elkeseredett. Az Öreg-hegyen találkoztunk vele, szépen gondozott hegyi gazdaságában.

– Fél hektáron vetettem a kukoricát, a sertéseket tartunk, de csak a család ellátására. Az állatok takarmányozására kell a kukorica. A családnak, az unokáknak is jut belőle csemege kukorica, folyamatosan lehet szedni. Megtermelek a családnak mindent, a krumplitól a gyümölcsig – mondja.

A kukoricám több mint felét elpusztították a disznók, mondja a panaszos

A kukorica idén különösen szép a hegyen, mint Balázsy József elmondja, jól alátrágyázott, eső is volt. Aztán egyszercsak a dús termésű részről egy kopár tisztásra lépünk. Szabályosan a földre taposva fekszik több területen is a termés. Még a földön fekve is frissek, zöldek a növények, hiszen látogatásunk előtt éjszaka, csütörtökről péntekre virradóra történt a kártétel. A földön fekvő zöld levelek között szabályosan kibontott, s egészen, félig meddig elrágott csövek, rajtuk a még tejes szemekkel.

– Több mint a termés felét elpusztították a vaddisznók, attól tartok, hogy a még megmaradt kukoricám is hasonló sorsra jut. Ez egy nagy konda volt. Nemritkán éjszaka is feljövök a hegyre, és előfordult már, hogy ötven-hatvan vaddisznóból álló kondát is láttam, ekkora vaddisznó kondák előtt nincs akadály. Hiába volt a villanypásztor, nekimentek, letörött a fül, ami a drótot tartotta. Letestelt az akkumulátor, és már nem volt akadály – mondta a nyugdíjas az indulattól remegő hangon.

Ilyen a palackra szerelt gázágyú Fotó: Pezzetta Umberto

Amikor az általa becsült kár nagyságáról kérdeztük, Balázsy József azt válaszolta, elsősorban az erkölcsi kár keseríti el, mert amikor a gondosan művelt területén ez a kép fogadja, nem tud másra gondolni, mint hogy a munkának nincs értéke, nincs értelme.

– Természetesen azért kárbecslőt hívok és hivatalosan is beadom a vadkár megtérítésére az igényemet a vadgazdálkodónak. A kukoricámon, ha nincs ez a pusztítás, 80-90 mázsás termés lett volna.

Mint az elkeseredett hegyi gazda elmondta, ő megtett mindent a kár megelőzése érdekében. A másfél hektáros hegyi ingatlan nagy részét már kerítés veszi körül, az említett kukoricását pedig villanypásztor is védte. De ez még semmi, a kertben különféle szél hajtotta riasztók, hangkeltő eszközöket is felszerelt, majd megmutatta a hangágyút, vagy gázágyút is, ami hangriasztásra szolgál. Ez egy gázpalackhoz szerelt cső, és a működtetéséhez szükséges műszer.

– Be van állítva, este tízkor bekapcsol, és húsz percenként durrant egy nagyot. Mennek a szélkerekek is, madárijesztők. Az is mindhiába, egy szem körtét, barackot nem tudtunk enni, mert a szajkók lecsípegették. Ez is azért történt, mert kivágták az erdőt, ahol ragadozó madarak fészkeltek – így Balázsy József.

Elmondta, a vaddisznó előtt, ha sokan vannak, szinte nincs akadály, ha nekimegy, a kerítésdrótot is fel tudja emelni.

– Voltak szép kutyáim, az utolsót a vaddisznó megölte, és szabályosan megette. A szemem láttára hajtotta a kutyát, és megölte – mondta a hegyigazda.

Zala megyében évente több száz millió forint vadkárt fizetnek a vadgazdálkodók a mezőgazdasági termelőknek, információnk szerint 2010-2015 között 300-420 millió forint között mozgott évente ez az összeg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!