Hírek

2014.11.19. 12:00

Jelentősen növekszik a meddő párok száma

Zalaegerszeg – Egy éve kezdte meg működését a Zala Megyei Kórház nőgyógyászati osztályán a meddőségi ambulancia.

Magyar Hajnalka

A speciális laborral kiegészített rendelés helyben biztosít olyan vizsgálatokat és beavatkozásokat a gyermekáldásra vágyó pároknak, amelyekért eddig távoli meddőségi centrumokba kellett utazni. Az eltelt egy esztendő alatt 22 párt kezeltek, közülük ötnél alakult ki várandósság. Ez egyáltalán nem rossz arány, hiszen az eljárás nem ígér azonnali sikert, több próbálkozás szükséges. De erről majd később, most ismerkedjünk meg egy boldog párral. Nagy Tibor (42), és felesége, Ancsa (34) története nem szokványos.

Nagy Tibor és várandós felesége Ancsa. Fotók: Pezzetta Umberto

– Több mint tíz évet vártunk erre az érzésre – mondja ragyogó arccal a férj, amint végigsimít Ancsa domborodó pocakján. Mint elmesélik, a feleségnél fejlődési rendellenesség miatt súlyos vesekárosodás alakult ki. Mindkét kehely alsó része megtekeredett, s az idők során olyan ágas-bogas kövek nőttek bennük, hogy csak a szerv csonkolásával lehetett megszabadulni tőlük.

Tairné Verbovszky Andrea laborasszisztens mikroszkópos vizsgálathoz készíti elő a mintát a Zala Megyei Kórház meddőségi laborjában. Az eljárás során tisztítják és sűrítik a spermát. Fotó: Pezzetta Umberto

Tíz éve zajlott a nagy műtét – már akkor a zalai kórházat választották, dr. Béli László főorvos és csapata végezte az 5 órán át tartó operációt. A beavatkozás után tudták meg, nem javasolt számukra a gyermekvállalás.

– Szomorúan, de tudomásul vettük, ám soha nem nyugodtunk bele – folytatja a férj. – Rendszeresen jártunk kontrollra, Ancsa betartott minden előírást, így tíz év alatt elég jól rehabilitálódott, megerősödött a vesefala. Ennek köszönhető, hogy körülbelül egy évvel ezelőtt zöld utat kaptunk: folyamatos orvosi kontroll mellett megpróbálhatjuk a gyermekvállalást.

Innentől kezdve új időszámítás köszöntött a párra.

– Annyit vártunk erre a lehetőségre, s amúgy sem vagyunk már tinédzserek, így az idő vált számunkra a legfontosabb tényezővé – fűzi tovább történetüket Tibor, aki személy és vagyonőrként dolgozik. – Egy-két hónapig spontán próbálkoztunk a fogamzással, de mivel nem lett eredménye, elfogyott a türelem. Elfogadtuk dr. Vajda György főorvos ajánlatát, próbálkozzunk meg a homológ inszeminációs eljárással. Ez ugyanis felgyorsíthatja a folyamatot, segítségével előbb érhetünk célba.

Így is lett, már a második beavatkozásnál siker koronázta a törekvéseket. Tekintve, hogy ezt az eljárást 5-7 alkalommal szokás bevetni – mielőtt végső lehetőségként a lombikbébi programot ajánlanák a fogantatási nehézségekkel küzdő pároknak –, ez igazán gyors eredménynek tekinthető. Májusban tehát megfogant a magzat.

– Hajnali 4 óra volt, készülődtem a munkába, a férjem nem volt otthon, éppen dolgozott. Gondoltam, gyorsan elvégzek egy terhességi tesztet – meséli Ancsa, aki pocakja domborodásáig az idős ellátásban tevékenykedett. – Azt nem tudom megfogalmazni, mit éreztem, akikor a teszt pozitív választ adott... Csak azt tudom, hogy sírva hívtam a férjemet: Apa, sikerült!

„Apának" pedig félre kellett vonulnia néhány percre, hogy férfiasan szembenézzen a régen várt örömhírrel. Azóta az is kiderült, hogy kislány cseperedik Ancsa szíve alatt. Hamarosan betelik a 7. hónap, februárra várják a kicsit.

– Számunkra ez maga a csoda, kimondhatatlan öröm, amiért hálával tartozunk minden minket segítő orvosnak, asszisztensnek – mondják. – Nagyon jó tapasztalatokat szereztünk a zalai kórházban, nem csak szakmailag, emberileg is, hiszen megértő, segítő bánásmódban van részünk.

A homológ inszeminációs eljárás mibenlétébe, s az alkalmazását szükségessé tevő folyamatokba dr. Vajda György, a szülészet-nőgyógyászat osztályvezető főorvosa avat be bennünket.

– Egyre több pár küzd fogantatási nehézséggel, a 21. századi nőgyógyászat legégetőbb problémája a meddőség, az Egészségügyi Világszervezet is ezt tekinti a legnagyobb kihívásnak – kezdi a szakember. – Míg korábban elsősorban a nőket érintette a terméketlenség, addig mára a helyzet megfordult, az esetek hatvan százalékában a férfiaknál állnak fenn fogamzást akadályozó tényezők.

Ami leggyakrabban alacsony spermaszámot jelent. A 80-as években a WHO a milliliterenkénti 100 milliós spermaszámot fogadta el standardként, mára azonban ötödére, 20 millióra csökkentették ezt a küszöböt. Az élet követelte így, ugyanis az életmódbeli változások következtében egy emberöltő alatt drámai változás játszódott le a férfiak spermaképében. Amit a nyolcvanas években még kórosnak tekintettek, mára átlagossá, normálissá vált.

Milyen választ adhat erre a tudomány? Koncentrálni kell a spermakészletet, s megkönnyíteni a célba érést. Erre szolgál az osztályon egy éve bevezetett homológ inszeminációs eljárás.

– A módszer a férfi meddőség enyhébb eseteiben alkalmazható, amikor a spermák száma és mozgékonysága eltér az optimálistól – tér a részletekre dr. Vajda György. – A speciális laborban dúsítjuk és tisztítjuk a spermát, amit egy puha teflonkatéterrel a befogadásra előkészített méhűrbe juttatunk. A siker kulcsa, hogy a legéletképesebb spermiumok szállnak versenybe, jelentősen lerövidül a megteendő út, s még a kedvezőtlen immunológiai akadályok is kiküszöbölhetők. A művelet mindössze néhány percet vesz igénybe és teljesen fájdalommentes.

Hozzáteszi még, a meddőség ma már nem pusztán nőgyógyászati kérdés, hanem endokrinológiai, pszichológiai, immunológiai, genetikai, andrológiai komplex kórkép, amely orvosteam közreműködését igényli. A megyei kórházban ehhez adottak a feltételek, így nem csak zalai, de régióbeli párokat is fogadnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!