Hírek

2009.05.13. 07:29

Gurul a vécépapír

Zalaegerszeg - Kérhető-e a szülőtől, hogy vigyen az óvodába papírzsebkendőt, vécépapírt vagy fogkrémet? Beletartoznak-e az ellátási feltételek körébe? A rendelet a felsoroltakat nem említi.

Sinkovics Eta

Szabó Máté országgyűlési biztos szerint az óvodákban csak a mindennapi neveléshez nem tartozó többletszolgáltatásokat szabadna megfizettetni. A törvényben rögzített ingyenes ellátásokért nem kérhető térítés a szülőktől. A közoktatási törvény kimondja, az óvodai nevelés ingyenes, egy rendelet pedig meghatározza azokat az eszközöket, amelyeket kötelezően biztosítani kell a feladatellátáshoz. Az ombudsman szerint a tisztálkodás kellékeiről, az ágyneműről és a nevelőmunkát segítő eszközökről az intézményeknek, illetve a fenntartóiknak kell gondoskodniuk. Minimális feltételként a fogkefét, a fogmosópoharat, az ágyneműt határozzák meg, illetve az ábrázoló tevékenységet fejlesztő anyagokat is, de például a vécépapírt, a zsebkendőt, a fogkrémet nem említi a rendelet. Hivatkozott panaszosokra is, akik szerint mindezeket önkéntes hozzájárulásként kérik a szülőktől. 


A zalaegerszegi Ady utcai Székhelyóvodában a rendelkezésre álló keretbôl megvásárolják a szükséges tisztálkodási eszközöket
Fotó: Ohr Tibor

A megyeszékhelyi Ady utcai Székhelyóvoda vezetője, Péntek Gyuláné elmondta, a rendelkezésükre álló keretből igyekeznek minden szükséges eszközt biztosítani. Év elején a szülői közösség eldönti, hozzájárulnak-e ezek kiegészítéséhez.

- Ezen felül, vannak, akik adakoznak, például hoznak be vécépapírt, alkalmanként szalvétát. Nem kérjük, de elfogadjuk. Azt gondolom, a papírzsebkendőről, illetve a fogkeféről és fogkrémről, mint a gyerek személyes tárgyairól, a szülőnek kell gondoskodnia. Egyébként semmire nem kötelezzük őket, nincs olyan tisztasági csomag, amit be kell hozni - hangsúlyozta Péntekné. Hozzátette, ha a szülők visznek gyümölcsöt, elfogadják, de a még használható írólapokat, játékokat, mesekönyveket is.

Sáringer-Kenyeres Tamásné, a megyei pedagógiai intézet óvodai szaktanácsadója egyetért az ombudsmannal a joghézag tényével, ami a törvényi háttér hiányosságából fakad.

- Az óvodák már évek óta a szokásjog alapján működnek. A szülők valóban önkéntes hozzájárulásként részt vesznek az ellátásban, annál is inkább, mivel az önkormányzatok pénzszűkében vannak. Az óvodák év elején megbeszélik a szülőkkel a pedagógiai programot és ennek alapján azt is, ki mivel tud hozzájárulni a megvalósításához. Van, ahol az asztalterítőt, az ágyneműt is így veszik meg és közösen megvarrják. Van olyan eset, amikor pénzt szednek, de ennek felhasználásáról közösen döntenek és aláírásukkal igazolják. Ebben az esetben nem történik törvénysértés - tájékoztatott a szakember. Probléma ott adódik, ahol kötelezővé teszik a hozzájárulást. Előfordul, hogy a szülő nem tudja megvenni a papírzsebkendőt, mert élelmet kell venni a gyerekének. Ekkor a többiekét használja...

Az elszegényedés lecsapódik az óvodákban is. Nem az a legnagyobb probléma, ki veszi a fogkrémet, hanem, mit esznek a gyerekek. Nemcsak a kistelepüléseken, hanem városokon is megjelent, hogy a kicsik hét végén nem kaptak otthon meleg ételt, s hétfőn kiéhezve mennek az oviba. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!