Hírek

2011.08.17. 13:23

Felavatták az átkeresztelt teret Zalaszentgróton (fotókkal)

"Miénk itt a tér, mert itt nőttünk ma fel" - idézte az LGT dalát Zalaszentgróton a felújított, volt Szabadság, ma már Templom tér avatási ünnepségén szerdán Baracskai József polgármester.

Sámel József


Közel negyedmilliárd forint ráfordításával újították fel a város történelmi központját. A tér új burkolatot, díszkivilágítást, padokat, virágágyásokat kapott, s a Kossuth-tömbnél beépítették a foghíjat.

Máté P. Gábor színművész szavalatát követően Baracskai József beszédében úgy fogalmazott: a városnak és az önkormányzatnak régi vágya volt, hogy rekonstruálja a templom környékét, ám erre nem nyílott anyagi lehetőség. 2007-ben aztán döntöttek, pályáztak, s az előkészítő munka után tavaly beindult a munka. Nyár elejére elkészült a tér, melyet a Zalavölgyi Kultúrtivornya vendégei már birtokba is vettek.

- Látszott, hogy az embereknek tetszik, s ez a lényeg. Azóta is szívesen sétálgatnak itt - mondta, hozzátéve: a céljuk, hogy megtöltsék élettel, funkciókkal. Elárulta azt is, hogy a neve megváltozott: Szabadságról Templom térre. Hasznára válik a városnak, hogy az új épületrészben turisztikai, kulturális-információs iroda kezdi meg működését. A kialakított terület kiváló helyet biztosít a piaci őstermelők számára. A polgármester hozzáfűzte: - A tér megújulása az együttműködés, az összefogás szimbóluma.
 
Ezt hangsúlyozta beszédében Manninger Jenő, a megyegyűlés, illetve a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke is. Azt mondta, nem csak az ünnepeken, hanem a hétköznapokon is meg kell tölteni élettel, tartalommal.

- Az esztétika mellett a gazdaság élénkítését is szolgálja, s természetesen az egész város életéhez hozzájárul a megvalósult beruházás - értékelt.
 
Császár József, Zalaszentgrót volt polgármestere örömét fejezte ki, hogy sikerült megvalósítani az álmot, Vigh László pedig azt hangsúlyozta: hogy a településeken - az összehasonlítások helyett - az adottságokat kell kihasználni.

Beszédet mondott Bizderi János főesperes is, aki kiemelte: hosszú évtizedek után végre méltó környezetbe került a kisváros 253 esztendős, műemlék temploma. Örömét fejezte ki, hogy a templom felújítása is befejeződött, így a kisváros történelmi központját megcsodálhatják a lakosok és a vendégek. Szavait követően megszentelte a teret.
 

A „Városközpont funkcióbővítő megújítása Zalaszentgróton” elnevezésű projekt összesen 330 millió forintból valósult meg. A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács pályázatán közösen 238 millió forintot nyert az önkormányzat és konzorciumi partnere, a Grót-Coop Zrt. A város 55 millió,  a cég – mely a Batthyányi utcában alakított ki tetőtéri irodahelyiségeket - 36 millió forint önerőt biztosított a projekthez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!