Hírek

2017.04.28. 18:36

Határtalan utazás önmagunk felé - Endrei Judit hirdeti, időskorban is tartogat kihívásokat az élet

Endrei Judit klubot vezet, azt hirdeti, idősödve, időskorban is tartogat kihívásokat az élet.

Benedek Bálint

Endrei Judit egykori televíziós műsorvezető optimizmusából sokan erőt meríthetnek. A népszerű médiaszemélyiséggel Nagykanizsán beszélgettünk.

- Egész életünk változások sora, de 50 év körül összesűrűsödnek a változások - fogalmazott a 63 éves Endrei Judit. - Az egészség többnyire már nem olyan megbízható, mint korábban, jön a változókor a nőknél és a férfiaknál egyaránt. A gyermekek kirepülnek a fészekből, ott marad kettesben a házaspár, akik gyakran szinte nem is ismerik egymást. A munkaerőpiacon leghamarabb ezt a korosztályt küldik el, és persze a legnehezebben ők találnak munkát, sűrítetten zúdul rájuk a sok változás.

Ezért indította útjára kilenc évvel ezelőtt a Korhatártalanul klubot az egykori televíziós műsorvezető, szerkesztő.

- Persze időközben mi is elkezdtünk öregedni, túlestünk a húgommal együtt az ötödik ikszen - mesélte Endrei Judit. - Ma Magyarországon mintegy 4 millió ötven év feletti férfi és nő él. Ez a korosztály azt érzi, hogy kevesebb lehetőséget kap, kicsit a partvonalra került. Sokan megijednek, mi több, pánikba esnek ettől az időszaktól, vagy éppen azt érzik: vége az életnek. Félnek attól, hogy milyen változások következnek. A programunk ahhoz nyújt segítséget, hogy ismét élvezni lehessen az életet, új dolgokba bátran belekezdeni, vagyis egyfajta szemléletváltásban segítünk az embereknek. Most beszélgettem holland és belga ismerőseimmel, ott nem ijednek meg attól, hogy múlik az idő, s a nyugati társadalmak máshogyan viszonyulnak az idősödő generációhoz. Csak itthon jellemző ez a kilátástalanság-érzés.

Endrei Judit elmondta: találkozott egy hölggyel, aki alig múlt el 50, és halálra van rémülve, hogy megbélyegzik, mert öregnek számít.

- Ez nem igaz, meg kell találni az életben mindazt, amitől újra átélhetjük a mindennapok csodáit - figyelmeztetett a bemondónő. - Magamból indulok ki, hiszen nagyon aktívan élek, szellemileg, fizikailag és szociálisan is, s ezt a fajta életmódot hirdetem. A kanizsai Farkas Tibor vezette fővárosi K11 Kulturális és Művészeti Központban sikeres a foglalkozás-sorozatunk. Az évek során jól működő, vidám közösséggé fejlődtünk.

- A fiatalok, de a harmincas korosztály számára is hihetetlennek tűnik a tevékenységünk - mesélt tovább. - Ez persze érthető, ugyanis abban az életszakaszban az emberek nem foglalkoznak az egészséggel, az idősödéssel meg főleg nem. Sokfélék vagyunk, nem állítom azt, hogy tízmillió magyart szeretnék jókedvre deríteni, de a munkám során sok olyan emberrel találkozom, akinek igenis tudok adni némi pozitív töltést.

Endrei Judit tele van sikertörténetekkel, ami újabb lendületet és energiát ad számára a folytatáshoz.

- Egy ifjú hölgy is segítséget kért, hiszen tétlenül nézte az édesanyját, amint bezárkózott, s kezdett mindennel leszámolni. Az előadásunkon a közös beszélgetés hatására felvillanyozódva ment haza és fordított egy kicsit az addigi életén, legalább kimozdult.

Endrei Judit szerint a nyugdíjaskorra is érdemes felkészülni. Az önismerettel is behatóbban foglalkozik, és tapasztalatai szerint sokan nem is sejtik, hogy mennyi lehetőség közül választhatnak. Ott van például az önkéntes munka. Vannak olyanok, akik hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkoznak, míg mások kórházakban mesélnek az apróságoknak. A lényeg az, hogy ha valaki idősödni kezd, soha ne zárkózzon be, menjen közösségbe. Ismer olyan hölgyeket Debrecenben, akik kéthetente találkoznak, beszélgetnek, együtt főznek vagy sütnek. Sőt megmozgatják az agytekervényeiket is annak köszönhetően, hiszen egyikük ismeretterjesztő feladatot vállal. A lényeg, hogy ne forduljanak magukba, hanem legyenek mindig mozgásban.

- Ha valaki rámnéz, egy nagy rakás optimizmust lát. Én így születtem, ezt nem tanultam - tette hozzá. - Persze vannak nekem is meredek időszakaim, kihívásaim, és a lányaim szerint tudok házsártos is lenni, de mindig kirángatom magam ezekből a nehéz helyzetekből. Az élethez való pozitív hozzáállás pusztán döntés kérdése, és ez jól tanulható módszer. Mélyen hiszem, hogy a Korhatártalanul előadásról az emberek hazavisznek olyan gondolatokat, ötleteket és erőforrást, amit az életük adott pillanatában felhasználhatnak. S egyszer csak azt veszik észre, hogy elűztek minden felesleges negatívumot, nem pletykálnak, nem kritizálnak. Aláírom: nem megy egyik pillanatról a másikra, de ez egy tudatos, belső utazás eredménye.

A műsorvezető úgy érzi, sokan leélik úgy az életüket, hogy csak „átszivárognak” rajta.

- Én pedig azt mondom: ne csak a külvilágot ismerd meg, hanem saját magadat is, ha magaddal jóban vagy, akkor a világgal is - mosolygott Endrei Judit. - Elképzelhető, hogy a fiatalok most csak legyintenek, pedig a mi generációnktól rengeteg útravalót kaphatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!