Hírek

2011.03.04. 06:45

Életveszélyes a kilátótorony a Csónakázó-tónál

Immár évek óta lezárva áll Nagykanizsa egyik látványossága a Csónakázó-tó közelében. A kilátóvá átalakított fúrótorony életveszélyes, ezért felújítása elkerülhetetlen, ha újra meg akarják nyitni.

Szalabán Attila

Az építmény sorsával Nagykanizsa közgyűlése legutóbbi ülésén foglalkozott, s az előterjesztők jóvoltából a városatyák részletesen megismerkedhettek azon problémákkal, melyek a kilátó felújítását megnehezítik. Mint kiderült, a Zala Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatósága szerint az építmény az erdőtörvény alapján erdészeti létesítménynek minősül, s amennyiben rendeltetésszerű használatra alkalmatlanná válik, akkor a működtetőnek gondoskodni kell a felújításáról vagy meg kell szüntetni.


Azért halasztották el az eljárás megindítását, hogy időt adjanak az önkormányzatnak a kilátó sorsával kapcsolatos döntésekre.Csakhogy az is kiderült, a torony a város vagyonnyilvántartásában nem szerepel, nem tekinthető tehát városi tulajdonnak. A körülötte lévő parkerdő kezelője, a Zalaerdő nyilvántartásában szintén nincs nyoma.Mindezek kiderítése után az önkormányzat illetékesei elkészíttették a torony felújítási tervjavaslatát, a szakértők szerint mintegy 25-28 millió forintból lehetne rendbe hozni.

A közgyűlés végül úgy döntött, jelenlegi pénzügyi helyzetére tekintettel nem vállalja saját forrásból a torony felújítását, de felkérte Cseresnyés Péter polgármestert, hogy forrás bevonása érdekében egyeztessen civil szervezetekkel, gazdasági társaságokkal, s hogy tárgyaljon a Zalaerdő Zrt.-vel annak érdekében, hogy az életveszélyes állapot megszüntetéséig bekerítsék a kilátót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!