Hírek

2012.07.15. 05:38

Dr. Lubics Szilvia ultramaratonista és családja nyáron nem unatkozik

Nagykanizsa - Az ultramaratonista, dr. Lubics Szilvia és a családja a tengerpart helyett a Balatonon, Ausztriában és Szlovéniában tölti a nyarat. Ha otthon maradnak, akkor felfedezik Zala megyét.

Benedek Bálint

A magyar tengert megkerülő, 212 kilométeres UltraBalaton futás előtt egy héttel Lubics Szilvia rövid, ám tartalmas pihenéssel készült az erőpróbára. Miután a háromgyermekes édesanya megnyerte a viadalt a tikkasztó hőség elől a családdal Ausztriába utaztak, hogy feltöltődjenek és kipihenjék a fáradalmakat. Ahol még a vonatra is felszálltak, mert mint azt Lubics Szilvia hozzátette: fiai, Olivér, Botond és Kolos imádják a zakatoló vasparipákat, ezért csak az ő kedvükért utazgattak egy kicsit a környéken.

– A viaduktokon, alagutak alatt robogó vonaton ülni tényleg jó móka, a srácok rajonganak érte – fogalmazott dr. Lubics Szilvia. – A szünidőben lesz program bőven.

Most Balatonlellére a nagyszülőkhöz ugyancsak vonattal zötykölődtek, ez a megoldás Szilvia férje számára kevésbé volt élvezetes, ám a gyerekek kedvéért megtették, sőt a kerékpárokat is felpakolták.

– A fiúk kétszer fordultak a vasútállomásra, hiszen először a bicikliket vitték ki, addig itthon bepakoltam a bőröndbe: a legszükségesebb ruhák, törülköző, s néhány apró személyes tárgy került a csomagba – mesélte az ultrafutó. – Praktikusan mindenki külön táskát kap, így talán nem keverednek öszsze a holmik.

Lubicsék nem kapkodtak, a vonat indulása előtt fél órával a város másik végéből még nem indultak el, ám mint az édesanya elárulta: soha nem voltak szívbajosak, bár mindig szinte percre pontosan kiszámolták a vonat indulását, eddig egyszer sem maradtak le róla.

Nyáron a Lubics család állandóan úton van, ez alól kizárólag a versenyek képeznek kivételt, ám ez már az évek során tökéletesen beépült a fiúk napi bioritmusába is. Pontosan tudják, hogy édesanyjuk – időjárástól függetlenül – reggelente több tíz kilométert fut. A Balatont megkerülő futás után az elmúlt hétvégén a zalakarosi strandon pihentek, ahol a fiúk kipróbálták az új vízi gyermekvilág szórakoztató szolgáltatásait.

– Egyáltalán nem vagyunk válogatósak, ha éppen a nyaralásról van szó, lehet, hogy furcsán hangzik, de egyedül talán a tengerpartot nem szeretjük – folytatta a fogorvosként dolgozó dr. Lubics Szilvia. – Tavaly a Spartathon előtt a szlovéniai Bledi-tónál jártunk, melynek a kis szigetén a Csodatevő Madonna barokk kegytemploma áll. A legenda szerint, aki megkongatja a harangját, annak teljesül a vágya, én abban az évben lefutottam a 276 kilométer hosszú, Athén és Spárta közötti ultramaratont. S mivel ezen az erőpróbán az idén újra részt veszek, megint elutazunk Beldbe, s ha már ott vagyunk, akkor fürdünk is a kristálytiszta vízben.

– Bár a férjem, Botond, Kolos és Olivér a hetet a Balaton partján töltötték, a hétvégén mindannyian Budapestre megyünk, ahol Olivér 13. születésnapját egy speciális virtuális kalandparkban ünnepeljük meg – folytatta Szilvia. – Ezután sem maradunk program nélkül, hiszen autóval felkerekedünk és meglátogatjuk a szüleimet Jászberényben. A távoli város környéke is bőven tartogat kirándulási és számos szórakoztató kikapcsolódási lehetőséget, tehát ezúttal sem fogunk unatkozni.

Egyébként Szilvia számára az a legfontosabb, hogy nyáron lehetőleg minél több idôt töltsön együtt a család. Mivel a gyerekek vízmániásak, hiszen imádnak és már biztonsággal tudnak is úszni, általában valamilyen édesvízi vagy strandos megoldás mellett döntenek.

– Ha nincs olyan jó idő, akkor a túrázás kiváló választás lehet – tette hozzá Szilvia. – A közeli Förhéncre gyalog könynyedén átsétálhatunk, ám egyaránt csodaszép látnivalót kínál Homokkomárom és Bázakerettye, utóbbi településen a srácok örömére jól felszerelt strandon még csobbanhatnak.


Kalandpark és kerékpáros tábor

A legidősebb fiú, Olivér kifejezetten szeret kerékpározni, ezért a Palini-iskola szervezésében a nyár elején részt vett az intézmény által szervezett Fertő- tó kerülő túrán. A 13 éves fiú nagyon élvezte a tekerést, s eldöntötte, hogy Balatonlellén igyekszik még pedálozni. A két testvére, a 10 éves Botond és a 7 éves Kolos már nem rajonganak enynyire a biciklizésért, őket a Pécs melletti Mecsextrém Park nyűgözte le. A vadregényes erdei környezetben elhelyezett játékok közül az erdei bob, a csúszópálya és a mászófal tartozik a kedvencek közé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!