Hírek

2016.04.26. 13:55

Afrikában oktatott a keszthelyi optikus

Alsópáhok - Van Afrika közepén egy hatalmas ország, a Kongói Demokratikus Köztársaság. Fővárosa a 10 millliós Kinshasa, szinte egy magyarországnyi területen. Kevesen tudhatják, hogy van ott egy magyar iskola, ahol a fekete gyerekek vakító fehér ingét piros-fehér-zöld zászlócska díszíti, és: Jó reggelt kívánok! - köszöntéssel kezdik a tanítást.

Civil Tudósítónktól

Itt járt és tanított Raák Benedek keszthelyi optikus, optometrista, akinek élvezetes és tanulságos beszámolóját hallgatthattuk meg nemrég Alsópáhokon. A tavaszi zsongás, a szabadidős programok tömkelege sokak figyelmét máshova vonzotta, de, akik eljöttek, átélhették Afrika varázsát.

A magyar alapítású „Afrikáért Alapítvány” építette és tartja fent a College Otthniel (Isten segedelmével) nevű általános és középiskolát, ahova árva gyermekek is járhatnak, valamint azon szülők gyermekei, akik meg tudják engedni maguknak gyermekeik taníttatását. Az épület, és berendezése ugyan teljesen más, jóval szegényesebb, mint az itthon megszokott, a gyermekek viszont épp olyanok, talán egy kicsit vidámabbak, elégedettebbek, szorgalmasabbak, mint itteni társaik.

Sorakozó a kinshasai magyar iskolában Fotó: Raák Benedek

- Az alapítvány folyamatosan keres tanítókat, így kerültem kapcsolatba velük - mesélte Raák Benedek. - De, a helyzetet jobban megismerve, eszembe jutott, hogy szakmai képzést is lehetne tartani, amihez én értek, át is tudom adni! Gyorsan meggyőztem az alapítvány vezetőit, s mire alaposan átgondolhatták volna, én már készen álltam felszereléssel, csiszológépekkel, lencsékkel, keretekkel, és az oktatási tervezettel. Az ő segítségükkel, és a magam erejéből vágtam neki az útnak. Az egy mázsás felszerelés szállíttatása repülőről- repülőre, nem volt egyszerű, de minden épségben megérkezett, mindenhol csak segítőkészséggel, megértéssel találkoztam.

- Öt szorgos kis diákot kaptam, és három hetet, hogy a szemészeti és a szakmai alapismereteket átadhassam nekik, s hogy gyakorlati oktatást tartsak. Engem is elképesztett, hogy volt olyan tanulóm, aki ezalatt az idő alatt, gyönyörű, hibátlan illesztésű, kézzel csiszolt üvegű, kiváló szemüveget készített.

Az előadásból megtudtuk: ezek a fiatalok itt óriási lehetőséget kaptak. Nem lesznek kiszolgáltatva, el tudnak helyezkedni majd, szakmával a kezükben.Természetesen a projekt folytatódik, minden év szeptemberében továbbképzést kell tartania, figyelemmel kell kísérnie a diákjait. Amiben nincs is hiba, hetente, 2 naponta tartják vele a kapcsolatot, lelkesen írnak, beszámolnak, mi van velük.

Raák Benedek Alsópáhokon Fotó: Tamássy Teréz

Amúgy afrikai érdekesség: lehet, hogy víz, villany nincs mindenhol, de internet, mobil, az alap. Gyors, elérhető, megfizethető. Mindenki a Facebookon, benne vannak a világ közepében!

Ez a történet már önmagában siker. Lehetőséget adni másoknak az életük jobbítására, nem alamizsnát adni, hanem megtanítani a „halászatra”, - ez esetben: látszerészetre. De van ennél messzebb mutató eredménye is - tudtuk meg Raák Benedektől, aki négy nyelven beszél, s szakmai múltja alapján évek óta a Magyar Optikus Ipartestület elnöke. Mivel folyamatos tájékoztatatást küldött szakmai berkek felé afrikai tapasztalatairól, Dubaiból azonnali meghívást kapott, s rövid megbeszélés után felkérték, legyen a kelet-afrikai régió oktatási referense a világ legnagyobb optikai cégénél, szakmai képzések felelőse Nyugat-Afrikában is.

- Nem mondhattam nemet. Ez óriási kihívás, lehetőség, de felelősség is egyben. Igaz, hogy Kenyában, Nairobiban kell élnem majd többnyire, de Afrika csodálatos, az emberek békésebbek, elégedettebbek, boldogabbak. Aki rászolgált a bizalmukra, megszeretik, bíznak benne. Szeretnék ezzel élni együtt, célom, hogy Afrika ne egy, de sok-sok szemüvegen át láthatóvá váljék!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!