Hírek

2007.04.26. 02:25

Adóprésből nem lesz konjunktúra

Zalaegerszeg (haa) - A helyi Fidesz-szervezet kulturális, ifjúsági és nyugdíjastagozatának meghívására dr. Tőkéczki László történész, politológus, egyetemi tanár tartott előadást tegnap az MMIK-ban.

Virrasztó Zsolt

- Mindhárom szférából tőkekivonás zajlik jelenleg, miközben a kormányzat nem veszi figyelembe azt a tényt, hogy a társadalom reprodukcióját nem lehet piaci alapokra helyezni. Az egészségügy piacosítása éppúgy tragikus következményekkel jár majd az elöregedő és rossz egészségi állapotú népesség körében, mint az oktatás privatizációja a fiatalok esetében - hangsúlyozta a politológus, hozzátéve: a kisiskolák felszámolása nem más, mint a gyerekek szocializációja elleni merénylet. Vétek ugyanis 6-8 éves kortól mobilitásra kényszeríteni a gyerekeket csupán a pénzmegtakarítás céljával, fogalmazott, majd megjegyezte: a privatizált felsőoktatás szintén kirekeszti a szférából a társadalom jelentős részét.

- A magyar kormányzat hadjáratot folytat saját polgárai ellen, olyan tőkeérdekek mentén, melyek a legkevésbé sem törődnek a társadalom problémáival. Itt emberek életéről, a gyerekek jövőjéről születnek végig nem gondolt döntések. Egy ország nem maximális profitra beállított vállalkozás, az adóprésből pedig aligha keletkezik gazdasági konjunktúra. Ahhoz ugyanis éppen befektetésekre lenne szükség a humán erőforrások területén - jelentette ki Tőkéczki László.

Lapunk kérdésére - lát-e esélyt kormányzati koncepció-, netán kurzusváltásra 2010 előtt? - úgy válaszolt: az ellenzék utolsó alkotmányos eszköze a népszavazási kezdeményezés végigvitele, ám elképzelhető, hogy a társadalmi elégedetlenség vezet majd robbanáshoz , ugyanis sokaknak a napi létfenntartáshoz szükséges anyagi forrásai kerültek veszélybe.

A tájékoztatón Balaicz Zoltán, a Fidesz városi alelnöke elmondta: az esti előadás egy rendezvénysorozat kezdetének tekinthető, a közeljövőben ugyanis Kerényi Imre és Mikola István is fórumot tart a megyeszékhelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!