Hírek

2016.10.02. 13:48

Abban bíznak, jövőre több gesztenye lesz- A szúrós finomság került terítékre a somogyi faluban

Iharosberény – Immár 14. alkalommal rendeztek szombaton gesztenyefesztivált a somogyi településen. A jókedvet kissé beárnyékolta, hogy az idei termés kifejezetten gyengére sikeredett.

Horváth B. Attila

Az országosan is nagyhírű szelídgesztenye termőhelyként ismert Iharosberényben mostanság nem túl vidámak a gazdák, erről számolt be Zsirmon Endre polgármester.

Érkeznek a gesztenyés finomságok, akik hozzák: Bogdán Mária és Vinczéné Balhási Lili, aki pedig fogadja, Szűcsné Éva Rózsa Fotó: Szakony Attila

 

– A térségben több száz éves múltja van a gesztenyetermesztésnek, előbb csak a vadon élő fák terméseit gyűjtötték össze az itt élő elődeink, aztán már telepítések is létrejöttek, főleg a hegyi birtokokon – magyarázta. – Nemesítették is, dr. Szentiványi Péter professzornak ebben elévülhetetlen érdemei vannak, aki az ötvenes évek végén sok időt töltött a faluban. Büszkék vagyunk rá, hogy a 6 államilag elismert fajtából 3 az Iharosberényi nevet viseli. Azt gondolom, ezért is joggal hívhatjuk Iharosberényt a gesztenye fővárosának.

A polgármester elmondta: a gesztenye sokáig jó megélhetést biztosított az embereknek, az utóbbi években azonban rengeteg fát pusztított el egy új kártevő, a nemrég megjelent gubacsdarázs. Az idei fesztiválra részben emiatt kevesebb gyümölcs érkezett, másrészt pedig a késő tavaszi fagy is tarolt. Ezzel együtt többféle gesztenyés finomságot kóstolhattak azok, akik kilátogattak a fesztiválra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!