Hírek

2011.08.03. 08:43

A táborozó csillagászok nyílt napon várják az érdeklődőket

Hat éjszakán át vizsgálják az univerzumot az 1991-ben alapított Vega Csillagászati Egyesület tagjai Szécsiszigeten. Az egyhetes tábor célja, hogy a résztvevők sötét, zavarófényektől mentes égbolt alól vizsgálhassák az égitesteket, ugyanakkor az amatőr csillagászati utánpótlás-nevelést is fontosnak tartják.

Gyuricza Ferenc

A többségében zalai tagokkal rendelkező civil szervezet úgynevezett „nyílt napot” is tart, csütörtökön este nyolc és tíz óra között a szécsiszigeti vízimalom udvarára várják mindazokat, akik különleges, ritkán látható élményekre vágynak.


– Felkészültünk a látogatókra, hiszen három nagyon komoly távcsövet, illetve több kézi eszközt is hoztunk magunkkal – így dr. Csizmadia Szilárd csillagász, a civil szervezet elnöke. – A program természetesen időjárásfüggő, hiszen az univerzumot csak derült időben tudjuk megmutatni, de az előrejelzések nagyon kedvezőek.

A szécsiszigeti táborban 22 fő van jelen, többségében a 15–25 éves korosztály tagjai, akiknek jó része amatőr szinten érdeklődik a csillagászat iránt. A rendezvényre meghívást kapott az egyesület által meghirdetett ifjúsági cikkíró pályázat nyertese, a budapesti Trefort Ágoston Gimnázium tanulója, Stark Lívia is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!