Hírek

2012.04.13. 13:15

A kemping felépült, bár nem volt aláírt szerződés

Zalaegerszeg – Ismét fellángolt a vita a gébárti ügyekben a tegnapi közgyűlésen, s az is kiderült: nem egyszerű rendeletbe foglalni a játszótéri dohányzási tilalmat. Szó volt még a termofor-pályázatok támogatásáról.

Szabó Judit

A nemdohányzók védelméről szóló törvény szerint a játszótereken és a határuktól számított 5 méteren belül tilos dohányozni. A közgyűlésnek a tegnapi ülésen az okozott dilemmát, hogyan jelölje ki a tiltott zónát a bekerítetlen játszótereken. Hosszas mérlegelés után kimondták, hogy amelyik játszóeszközre kiteszik a tiltótáblát, annak 15 méteres sugarú köre lesz a játszótér határa, így tudni lehet, meddig terjed a füstmentes terület.

Döntés született a termofor- pályázatokról. Tizennyolc lakóközösség kért összesen 55 millió forintot 560 lakás kéménycseréjéhez. A közgyűlés az összes pályázatnak zöld utat adott, az eredeti 20 millióról 55 millió forintra emelve az erre szánt keretet, mert fontosnak tartja az élet- és balesetveszély elhárítását. A hozzájárulás feltétele, hogy a lakóközösségek állami támogatást is nyerjenek a felújításokra.

A legnagyobb vitát gerjesztő napirendi pont a gébárti szabadidőközpontban érdekelt befektetővel régóta húzódó tisztázatlan ügyekkel volt kapcsolatos. A György Zoltán vállalkozó érdekeltségébe tartozó cégekről van szó, az Aquaplus Kft.- ről, a Thermalplus és a Kalor Zala Kft.-ről, az ügyeket illetően pedig a kemping felépítéséről, a fedett termálfürdőben egerszegieknek járó kedvezményekről és azok városi kompenzációjáról.


Az előterjesztésből kiderült, hogy a kempinget anélkül építette fel a beruházó az önkormányzat területére, hogy erről aláírt megállapodása lett volna a várossal. A közgyűlés határozatában megszabott földterület-használati díjat eddig egyik évben sem fizette meg. A fedett fürdőben a zalaegerszegieknek járó kedvezményt csak részben biztosította, s ennek pénzügyi elszámolásáról sem készült megállapodás. A tegnapi közgyűlésre javaslatokat dolgozott ki a városvezetés a tisztázatlan kérdések rendezésére. A partner kérte a fürdőben egerszegieknek adott kedvezmény megtérítését. Ennek elszámolását a javaslat szerint elfogadja az önkormányzat, de 20 százalékot levon a hiányosságok miatt. Így a város több mint 7 millióval tartozik a befektetőnek, a befektető pedig közel 12,6 millió forint földhasználati díjjal a kemping vonatkozásában. A kettő különbözetét, közel 5,5 millió forintot nem kell készpénzben kifizetni az önkormányzat részére az indítvány szerint, hanem ehelyett vizet ad a cégcsoport az aquapark ellátásához. Bár felmerült – igaz, erről közgyűlési határozat soha nem született –, az önkormányzat nem kívánja megszerezni a tulajdonjogot a kemping felépítményeire, hanem az épületek fennállásáig földhasználati jogot biztosít a befektetőnek, évi 1,2 millió forint plusz áfáért, inflációval növelve az összeget.

Az ellenzék ízekre szedte az előterjesztést. Záporoztak a kérdések, hogy miként alakulhatott ki ez a helyzet, s kit terhel a felelősség azért, hogy a korábbi megállapodásokból sok minden nem vált valóra. Dr. Kocsis Gyula (EZE) megosztotta a közgyűléssel: az a benyomása, hogy a város sorozatosan meghátrál a szóban forgó cégcsoporttal szemben, s azt kérdezte: miért kell egyáltalán szerződni újból velük, ha eddig sem tartották be vállalásaikat? A közgyűlés fideszes többsége azt hangsúlyozta, hogy a cél tisztázni és lezárni a vitás ügyeket. Gyutai Csaba polgármester kitért rá: a befektető 1,7 milliárdos értéket teremtett Egerszegen, amit a város saját erejéből soha nem tudott volna megtenni. Az előterjesztést 9 igen, 5 nem szavazattal és 2 tartózkodással fogadták el.


Idősügyi tanácsot hozott létre a közgyűlés. Elnöke Gyutai Csaba polgármester, alelnöke Balaicz Zoltán alpolgármester és dr. Kocsis Gyula képviselő, tagjai: Kauzli Józsefné, Regényi Béla, Choma György, Horváth Miklós, Olasz Gyuláné és Tóth Jenőné. A tanács többek között véleményezi az időseket érintő jogszabályokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!