Hírek

2017.08.27. 09:48

A drótosok emlékére tartottak falunapot Szepetneken

Szombaton került sor a település falunapi rendezvényére a Királyi Pál Óvoda és ÁMK udvarán. Az eseményen emlékhelyet is avattak.

Horváth-Balogh Attila

A falunapi ünnepség Vlasicsné Fischl Timea polgármester köszöntőjével vette kezdetét.

Beszédében felidézte: a település lakóinak régi álma volt a helytörténeti gyűjtemény létrehozása, ami sikerült. Ennek során Sáfár József villamosmérnök, a Távírómúzeum képviselője révén ismerkedtek meg a szepetneki „drótosok", távirda-munkások történetével, életük, munkájuk nehézségeivel, hiszen nem egy esetben családjuktól távol, rossz időben is az ország kommunikációs hálózatának építésén kellett dolgozniuk.

Vlasicsné Fischl Timea és Marosfalvi Krisztina alpolgármester Kropf Istvánnal, az egyik Szepetnekért emlékérem - díjazottal. A másik díjazott, Major György most nem tudott jelen lenni

Ennek kapcsán döntötték el, hogy emlékhelyet alakítanak ki a tiszteletükre – ezt is felavatták a szombati falunapon. Továbbá köszöntötték a község újszülötteit, a szülőket, emléklapot kapott a település érdekében végzett munkájáért Tálos Gergő és Vlasics Zoltán, illetve Szepetnekért emlékérmet érdemelt ki Kropf István, a település volt rendőre és Major György, a polgárőrség vezetője.

Cseresnyés Péter államtitkár, Vlasicsné Fischl Timea és Sáfár József, valamint Bene Csaba, a megyegyűlés alelnöke leplezte le az IKSZT mellett kialakított emlékhelyet- Fotó: Gergely Szilárd

A falunap keretében mutatták be a Szepetnek, a sokszínű település című kiadványt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!