Hírek

2017.09.06. 14:24

Új utakon a katonai hagyományőrzés Nagykanizsán

Más színekben folytatják tevékenységüket a nagykanizsai első-második világháborús katonai hagyományőrzők.

Horváth-Balogh Attila

A katonai hagyományőrzők ma már a dél-zalai település lakosságának egésze előtt ismertek, hiszen minden városi rendezvényen díszőrséget adnak, halottak napján pedig a központi, Tripammer úti első világháborús katonai parcellában álló emlékműnél tisztelegnek azok emléke előtt, akik a csatamezőn áldozták életüket. Ezidáig a hagyományőrzők a Történelmi Vitézi Rend Nagykanizsai Hadnagysága szervezetének részeként tevékenykedtek, nemrég azonban váltottak. A részletekről Pető Attila, a katonai hagyományőrzők csapatának tagja adott tájékoztatást.

– Mindig is sejtettem, hogy a vitézi rendével nem teljesen azonos a katonai hagyományőrzésről alkotott képem, én akkor éreztem jól magam, ha az első világháborús katonai egyenruhát ölthettem fel – magyarázta. – Ugyanis nagyapám szellemisége nyomán, az ő tiszteletére folytatom a katonai hagyományőrzést, hiszen ő is ott harcolt a fronton az első világháborúban. A vitézi rendben öten gondolkodtunk hasonlóan, s négyen váltunk ki a szervezetből a közelmúltban, mert úgy döntöttünk, hogy minden erőnket a korhű világháborús hagyományőrzésre szeretnénk fordítani. Ezért csatlakoztunk a Honvéd Hagyományőrző Egyesülethez, melynek zalai szervezetét Poprádi Zoltán nyugállományú ezredes vezeti.

Pető Attila kijelentette: a jövőben az a céljuk, hogy valóban az elvárható precizitással végezzék tovább a világháborús katonai hagyományőrzést, s folytassák az iskolai bemutatóórákat, amelyek a korábbi években nagy sikert arattak.

A kanizsai hagyományőrzők nemrég Zalapátiban adtak díszőrséget. Képükön Druskóczi István (az előtérben), Imrey Gábor és Pető Attila az első világháborús hősi emlékműnél-Fotó: Pető Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!