Hírek

2017.08.10. 16:45

Túl sok idén a tragédia - Mindenki tehet azért, hogy ne történjen baj

KESZTHELY A napokban hírt adtunk arról, hogy a szezonban történt vízbefulladások miatt párbeszédet kezdeményezett a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke, aki arra kér mindenkit: együtt keressük a választ, vajon miért következnek be a tragédiák és mit kell még tenni, hogy ne legyen ilyen magas a vízibalesetek száma.

Keszey Ágnes

Azóta is történtek tragédiák a Balatonon. Sok esetben sajnos az emberi felelőtlenség a legfőbb oka ezeknek. A keszthelyi Városi strandon is azt tapasztalják: sokan nem tartják be a szabályokat.

A strandon mindennap ott vannak a vízimentők, a vízibiciklit kölcsönzőknek pedig nyilatkozatot kell aláírniuk, hogy ismerik és betartják a vízben tartózkodás szabályait. Ám a tapasztalatok szerint kevesen vannak tisztában az előírásokkal, annak ellenére, hogy ezeket közzéteszik és figyelmeztető jelzések is vannak a területen.

A vízirendőrök folyamatosan járőröznek - mondta Hetényi Tamás

- A strandüzemeltetőknek jelölni kell a 120 centiméteres vízszintet és a strandok határát is, addig felelünk a fürdőzőkért - mondta Csendes Antal, a strandot üzemeltető önkormányzati cég részlegvezetője. - Illetve a felelősségünk addig tart, amíg ők is betartják a szabályokat, például nem ugranak vízbe vízibicikliről, felhevült testtel. Aki nem tud úszni, pláne ne ugorjon a vízbe. A biztonság érdekében lehet kérni mentőmellényt is a vízi jármű kölcsönzőjétől.

A keszthelyi vízirendészet folyamatosan járőrözik és ellenőrzi a vízben tartózkodókat a Keszthelyi- és a Szigligeti-öböl 63 négyzetkilométernyi részén. E térségben szerencsére az elmúlt években nem történt halálos vízibaleset. A vízirendőrök is fontosnak tartják a megelőzést, ezért rendszeresen tartanak előadásokat, bemutatókat. Azt tapasztalják, hogy alapvető dolgokról nem tudnak a balatoni gyerekek, de ezzel együtt azt is, hogy kulturáltabbá vált a vízi közlekedés, a helyiek és üdülők egyre jobban ismerik a Balatont, a tó veszélyeit és a szabályokat.

Csendes Antal arról szólt, hogy a strandüzemeltetőknek és a fürdőzőknek is be kell tartaniuk a szabályokat
Fotó: Keszey Ágnes

- Mindig azt javaslom mindenkinek: ha fürdőhelyet keres, kijelölt strandot válasszon, ahol van vízimentő - emelte ki dr. Hetényi Tamás őrsparancsnok. Azt is megszívlelendőként említi: senki nem menjen egyedül a vízbe.

- Ha bármi történik, egy kísérő legalább segítséget tud hívni - fogalmazott. - Magányos fürdőző esetében egy lábgörcsből is könnyen lehet tragédia. Mi külön figyelünk a magányos úszókra. Az északi parton 500, a délin 1000 méterig szabad eltávolodni a vízben. Elsőfokú viharjelzés esetén mindenhol 500 méterre szűkül ez a távolság, másodfokú jelzésnél pedig mindenkinek el kell hagynia a Balatont. Ekkor is körbejárjuk a területet és figyelmeztetünk mindenkit.

Az őrsparancsnok a vízibalesetek legfőbb okát abban látja, hogy sokan nem tudják felmérni a távolságot, a mélységet és nincsenek tisztában saját képességeikkel.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!