Hírek

2017.08.22. 14:06

Megkezdődött a nagykanizsai katonai temető felújítása

Állami támogatással újíttatja fel a város a központi temető első világháborús katonai parcellájának síremlékeit és központi emlékművét.

Horváth-Balogh Attila

A parcellában különböző nemzetiségű katonák nyugszanak, akik az első világháború idején Nagykanizsán, a Monarchia legnagyobb hadikórházában haltak meg. A parcella közepén egy obeliszk áll, rajta felirat: „1914-1918 Emlékezzetek és küzdjetek azért, amiért mi életünket áldoztuk.”

A Zalai Közlöny 1924. augusztus 16-ai számában felhívás jelent meg, amely civil összefogást indított a hősi temető rendbehozatala és a síroknak sírkövekkel történő megjelölése érdekében. 1928. november 1-jén nagy ünnepség keretében kerülhetett sor a temető átadására. Azóta sok víz lefolyt a Principálison, a katonás rendben egymás mellett sorakozó sírköveken és az obeliszken az idő múlása nyomot hagyott, mégha az utóbbi években több civil kezdeményezés is indult a kövek megtisztítására. Most elérkezett a teljes felújítás ideje.

Képünkön a kivitelező munkatársai, Csányi Attila és idősebb Temesi László a sírkövek felületi egyenetlenségeit, hiányosságait javítja. A háttérben a felállványozott obeliszk, immáron az új burkolattal Fotó: Gergely Szilárd

– Az első világháborús katonai temetőparcella felújítása a város régi adóssága – szögezte le Karádi Ferenc alpolgármester. – Azt gondolom, a sírkövek és a központi emlékmű helyreállításával méltó körülményeket tudunk teremteni az emlékezéshez és a tiszteletadáshoz.

Hozzátette: a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum felhívást írt ki a Magyarországon fellelhető első világháborús hadisírok rendbehozatalához, erre nyújtott be pályázatot a város önkormányzata. Nyert is, közel 31 millió forintot.

Deák Varga Dénes városi főépítésztől megtudtuk: ebből a pénzből a központi emlékmű gránitlap burkolatot kap, az összes, 1002 darab hősi katonai síremléket megtisztítják, a helyükről kimozdult köveket beigazítják és valamennyire sötétszürke gránittáblákat helyeznek, az elhunyt katona nevével, rangjelzésével. A temetőbejárat mellett lévő 23 katonai sírkövet is átviszik a parcellába, továbbá a központi emlékmű környéke térkőburkolatot kap.

Azt már Molnárné Kovács Ivett településrendezési ügyintézőtől hallottuk: a halottak napi  tiszteletadásra már méltó körülmények közt kerülhet sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!