Hírek

2017.07.23. 07:53

Kerek évfordulót ünnepelt szombaton a Miháldi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Idén 120 éve, hogy megalakult a Miháldi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, az évfordulót retro kismotor- és gépjármű fecskendő-szerelő versennyel ünnepelte szombaton a szervezet.

Horváth B. Attila

Persze, azért jutott idő a bográcsozásra és a baráti beszélgetésekre is.

– Úgy gondoltuk, hogy a 120 éves évfordulót méltó módon, versennyel ünnepeljük meg – bocsátotta előre Németh Róbert, az egyesület parancsnoka. – Több csapatot is meghívtunk, még a határon túlról, Szlovákiából is, de sajnos, sokan nem tudtak eljönni a szabadságolások miatt, illetve a szlovák kollégák tűzőrségben vannak. A letenyei és a böhönyei ÖTE fogadta el a meghívásunkat. Szeretnénk kicsit összehozni a kollégákat, családias hangulatban, ez a célja a párhuzamosan zajló főzőversenynek is.

A miháldi Bognár Dávid és Polai Péter a kismotor-fecskendőt készíti elő a versenyre, a háttérben a letenyei csapat tagjai láthatók

Németh Róbert azt is elmondta: az egyesület életében komoly eredmény, hogy önálló beavatkozókká váltak. A létszám azonban sajnos, nem ad okot örömre, még ha a rájuk bízott feladatoknak képesek is megfelelni – a parancsnoki teendőket 3 hónapja ellátó Németh Róbert célja, hogy az önkéntes tűzoltók száma növekedjen a jövőben.

Takács János, az egyesület elnöke azt mondta: a miháldi a megye legrégebbi önkéntes tűzoltóegyesületei közé tartozik, s úgy véli, erre joggal lehetnek büszkék – ez nem mellesleg komoly felelősséget is ró rájuk, hiszen az elődökhöz méltó munkát követel.

– Az egyesület az ötvenes évek közepén, hatvanas évek elején élte aranykorát, akkor következett be egy jelentős felfelé ívelés a működésben – idézte fel. – Abban az időben rengeteg versenyen vettünk részt, számos szép eredményt sikerült elérnünk. A legutóbbi időszak nagy sikerének pedig azt tartom, hogy önálló beavatkozók lettünk, riasztáskor 10-12 fő tud vonulni.

Az elnök azt is elárulta, hogy a versenyen használt kismotor-fecskendő mitől retro: egy 800 köbcentis Wartburg-motorra építették rá a szivattyút.

Az egyesület legfiatalabb tagja a 13 éves Lekszikov András Zsigmond.

– Már 5 éve vagyok önkéntes tűzoltó, engem először a nagy szerkocsik ragadtak meg, aztán már csak vitt magával az ár. Beleszerelmesedtem ebbe a dologba és természetesen, hivatásos tűzoltó leszek, ha felnövök – árulta el.

A somogyi Böhönyéről jött Peresztegi Anna Kata.

– Még általános iskolába jártam, amikor a suliból kijelöltek, hogy legyek önkéntes tűzoltó – idézte fel a kezdeteket. – Sajnos, ma már egyre nehezebb a fiatalokat bevonni, akik általában arra hivatkoznak, hogy nincs idejük...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!