Hírek

2017.05.29. 18:55

Oltást kaptak a fák Nagykanizsán

NAGYKANIZSA - Nemrégiben több száz hársfa, illetve vadgesztenyefa növényvédelmi oltását végeztette el a városüzemeltető cég.

Pásztor András

Fitos István, a VIA Kanizsa Zrt. vezérigazgatója érdeklődésünkre elmondta: a fákat károsító rovarok és hernyók elleni védekezés keretében egy újszerű technológiát alkalmazó céget bíztak meg.

A temetői fasor nagy része is átesett a modern növényvédelmi beavatkozáson Fotó: Szakony Attila

- A növényvédő szerek injektálása a fa törzsén keresztül történik, így a fa keringési rendszerén keresztül a védőanyag eljut a levelekbe - magyarázta a vezérigazgató, aki hozzátette: miután a hernyók és egyéb rovarok táplálkozni kezdenek a levélből - a hatóanyagot felvéve -, rövid időn belül elpusztulnak. - Így lehet megoldani, hogy díszfáink a vegetációs idő teljes hosszában egészségesek és szép zöldek maradjanak.

A növényvédő szert közvetlenül a fák törzsébe injektálták

Az alkalmazott eljárás további előnye, hogy a külső környezeti hatások, mint például a szél, nincs hatással a kivitelezés sikerességére, továbbá ez az eljárás nagymértékben környezetbarát is. Vegyük például a hagyományos permetezéses eljárást, ahol a kijuttatott szer túlnyomó része a földre hull, így lényegesen nagyobb környezetszennyezéssel jár.

Fitos István hozzátette: az sem elhanyagolható tény, hogy a hagyományos permetezés sokszor fizikai korlátokba - a fa körüljárhatósága, magassága - is ütközhet.

A VIA Kanizsa Zrt. által megbízott vállalkozó az idei évben összesen 170 hársfa és vadgesztenyefa oltását végezte el, többek között a városi köztemetőben lévő fákét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!