Hírek

2017.05.15. 18:20

Históriák a bíróságokról kötetben

ZALAEGERSZEG - Hihetetlen, de megesett, hogy a törvényszék páncélszekrényét betörő fosztotta ki, és olyan is előfordult, hogy ebédidőben majdnem légyottra használták a bírósági irodát.

Arany Gábor

Ilyen és hasonló érdekes történeteket is olvashatunk a Bírósági históriák című kötetben, amelynek bemutatóját hétfőn tartották a törvényszéken. A bírósági történeteket, érdekességeket feltáró 40 oldalas füzet a Ráth Györgyről elnevezett bírósági történelem és hagyományápolás pályázatban valósult meg.

A hétfői bemutatáson dr. Magyar Károly címzetes táblabíró, a bíróságtörténeti munkacsoport vezetője úgy fogalmazott: nem csak a jogászszakma számára rejt érdekességeket a kötet, amelyet nagyrészt zalai bírók fotói illusztrálnak.

Balról: dr. Magyar Károly és dr. Horváth Zsolt a bemutatón
Fotó: K. T.

Sokféle kérdésre ad választ, megismerhetjük, hogy melyik volt a legnagyobb bíróság, hány évet várt Nagykanizsa arra, hogy méltó bírósági épülete legyen, és mikor jelent meg az írógép Justitia házában.

A kötet történeteit összegyűjtő és leíró dr. Horváth Zsolt, a Lenti Járásbíróság levéltáros végzettséggel is rendelkező elnöke történelmi olvasókönyvnek nevezte a művet. Úgy fogalmazott, nem bűnügyekről kíván szólni jogásznyelven.

Időutazásra hívja az olvasót és segít megidézni az akkori atmoszférát, megismertet a 80-100 évvel ezelőtt élt emberekkel, gondjaikkal, gondolkodásukkal. Segít elrugaszkodni a száraz tényektől, de minden történet levéltárak mélyéről előásott dokumentumokon alapszik, tette hozzá.

A kiadványból 2400 példány készült, ezekből jutott a megye könyvtáraiba, iskoláiba, a zalaegerszegi Tourinform irodába és a törvényszéken szervezett bemutató séták résztvevői is hozzájuthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!