Hírek

2017.05.31. 17:20

A fenyves allé új csemetéi - A hiányzó kétszáztíz fenyőből tizenötöt pótoltak most

Pótoltak néhányat az ország legidősebb és leghosszabb, keszthelyi kettős feketefenyő fasorának hiányzó egyedei közül, a csemetéket szerdán adták át hivatalosan.

Szabó Judit

A fenyves allét 131 éve telepítette Gróf Festetics II. Tasziló. A fák csaknem egyharmada az idők során elöregedett, kipusztult, de többségük egészséges. A Keszthelyi Környezetvédő Egyesület célul tűzte ki a fasor megóvását, állapotának felmérését, a pótlások megkezdését. Forstner Anna, az egyesület elnöke elmondta: pályázati forrásból elkészült a felmérés, az eredményét és az allé történetét megjelentették egy kiadványban.

Tizenöt feketefenyő facsemetét is elültettek a pályázat keretében, s további tíz darabot ősszel telepítenek majd.

- A fasor mintegy 670 egyedből áll, és több mint 200 hiányzik. A fák különböző életkorúak, mert többször volt pótlás, de jócskán vannak közöttük 131 évesek. A felmérés azt állapította meg, hogy a fák egészen jó állapotban vannak. Problémát okoz azonban, hogy amikor damilos fűnyíróval vágják körülöttük a füvet, gyakran megsértik a fenyők törzsét, és a szarvasok is kárt tesznek a kéregben. Szerencsére azonban a fenyő jól tudja kezelni a sebeket - mondta Forstner Anna.

A fasor egyik szakasza állami tulajdonban és az egyetem kezelésében van, a másik az önkormányzaté, ugyanakkor széles körű összefogással indult meg a megújítása, segített többek között a Városvédő Egyesület az Életfa iskola közössége is.

A most elültetett csemetéket a vadkár ellen hálóval védik, öntözésükről a civilek gondoskodnak. A csemeték gondozása alapvetően fontos - 1944 óta (amikor volt egy nagy felújítás) háromszor történt pótlás, de mindössze 60-70 csemete maradt meg az odafigyelés hiánya és a vadkár miatt.

A környezetvédő egyesület felhívást intézett a lakossághoz, hogy ősszel gyűjtsenek tobozokat a fasor alól és a magot ültessék el, neveljenek csemetéket, így további, biztosan ide illő fenyőfákat tudnak majd telepíteni, olcsón.

A Fenyves alléról szóló, dr. Szabó István és Horváth Attila által jegyzett, most megjelent kiadványban javaslatok is vannak többek között a fák egyszeri rekonstrukciójára és rendszeres kezelésére, valamint az út használatának rendezésére.

A szerdai rendezvényen Ruzsics Ferenc keszthelyi polgármester adta át az új csemetéket és köszönte meg a civil szervezetek munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!