Hírek

2017.04.03. 13:10

Már gyérítik a szúnyogokat a Balatonnál - a szakértők komoly tenyészőhelyeket találtak

Megkezdődött az idei első szúnyoggyérítés a Balaton térségében. A tavaszi munkálatokat a Balatoni Szövetség koordinálja, a gyérítést az önkormányzatok finanszírozzák, nyáron pedig majd a katasztrófavédelem végzi e feladatot.

Keszey Ágnes

Bár alig két hete, a Balatoni Szövetség Hévízen megtartott közgyűlésén még arról volt szó, hogy a gyérítést várhatóan a tavalyinál később, április vége felé kell megkezdeni, ám szükségessé vált az első bevetés.

– A szakértők (a közgyűlést követő napokban megtörtént) márciusi bejáráson egyértelműen tapasztalták, hogy bár a vízzel borított tenyészőhelyek kisebb kiterjedésűek, mint az előző években, viszont a kedvező időjárás, a felmelegedés miatt nagyon nagy mértékben találhatóak bennük szúnyoglárvák. Félő, hogy ezekből kezelhetetlen mennyiségű szúnyog kelne ki. Ezért elengedhetetlennek tartották a biológiai gyérítés elvégzését – szólt érdeklődésünkre Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke a munkálatok tervezettnél korábbi megkezdésének indokairól.

Az első gyérítés hétfőn megkezdődött és kedden folytatódik. Légi módszerrel történik a védekezés: a repülőgép Siófokról szállt fel. Lakott területeket nem érintve történik a nyári pihenés kellemetlenségeit elhárító munkálat.

– Kimondottan a Balaton melletti tocsogókat, kaszálókat, a Balatontól kicsit távolabbi nádasokat érinti, ahol a tenyészőhelyek vannak – mondta el a szervezet elnöke.

A tavaszi és őszi időszakban a régió önkormányzatait összefogó Balatoni Szövetség koordinálja a térségben a szúnyoggyérítéseket, melyeket közbeszerzési eljáráson kiválasztott cég végez. A balatoni régió önkormányzatai negyven millió forintot biztosítanak e feladat elvégzésére. Nyáron pedig a katasztrófavédelmi szervezet felelős a balatoni szúnyoggyérítésről: ők júniusban veszik át a feladat ellátását és finanszírozását. Ha szükséges lesz majd a szezon elmúltával is védekezésre, azt ismét a BSZ koordinálja és az önkormányzatok biztosítják a költségeket. Hogy idén hány gyérítésre lesz szükség, az nagyban függ az időjárástól és a biológia módszer hatékonyságától.

– Azért is fontosak ezek a megelőző gyérítések, mert így elejét tudjuk venni, hogy később nagyobb mértékű szúnyoginvázió alakulhasson ki – emelte ki Balassa Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!