Hírek

2017.04.01. 06:45

Felfelé ívelő pályára akarják állítani a honvédséget

Zalaegerszeg - A közelmúltban a megyeszékhelyen járt Korom Ferenc dandártábornok, a Honvéd Vezérkar hadműveleti csoportfőnöke. A Honvédklub meghívására a Magyar Honvédség helyzetéről adott tájékoztatást.

Fincza Zsuzsa

A dandártábornok nem "sajtónyilvános" előadása előtt néhány kérdés erejéig a Zalai Hírlap rendelkezésére állt.

Korom Ferenc dandár-  tábornok egykori laktanyájában a Honvédklub meg-  hívására tartott előadást

- Ha egy vidéki város nyugállományú katonaközössége első kézből szeretne tájékoztatást kapni valamely országos jelentőségű kérdésben, s ehhez egyenest a vezérkarból hív előadót, egy magas beosztású katonatiszt autóba vágja magát s öt órát utazik, hogy eleget tegyen a kérésnek?

- Aki elfelejti a múltját, annak nincs jövője - s ez a Magyar Honvédségnél nem csak szlogen - szögezte le a dandártábornok. - Becsüljük a nyugdíjasainkat, nem kívánjuk magukra hagyni őket. S nemcsak azért, mert sokat köszönhetünk nekik, hanem mert vétek lenne veszni hagyni a tapasztalataikat, a hatalmas szakmai tudást, amit az évtizedek során felhalmoztak. Számtalan területen ma is hasznát vehetjük elkötelezettségüknek. Amúgy a meghívás személy szerint nekem szólt - tette hozzá Korom Ferenc. - Erős szál fűz ugyanis Zalaegerszeghez. Itt kezdtem a tiszti pályafutásomat, 1987-ben, a tisztté avatásom után hadnagyként a teljesen feltöltött gépesített lövészdandárhoz helyeztek.

- Milyen élmények fűzik Zalához?

- Felejthetetlenek. Szerettem itt lenni, rendkívüli kollégák közé kerültem, sokat köszönhetek nekik. Jó iskola volt az egerszegi, feletteseim, tiszttársaim segítettek elindulni a pályán, eligazodni a tanultaktól egy kissé eltérő való életben.

- Mit tudhatunk a honvédség terveiről?

- Úgy a politikai, mint a szakmai vezetés célja, hogy felfelé ívelő pályára állítsa a Magyar Honvédséget, s megteremtsük a régió egyik legkorszerűbb hadseregét.

- Hajdanán a gyerekek tűzoltók és katonák voltak álmukban, ébren pedig katonásdit játszottak. Elég vonzó ma is a katonai pálya?

- Szeretnénk egyre inkább azzá tenni. Egyrészt vonzó katonai életpályamodell megteremtésével, másrészt a tanintézményekben is népszerűsítve a hivatást. A középiskolában bevezetjük a kadétprogramot, a főiskolákon, egyetemeken ösztöndíjrendszerrel támogatjuk a leendő mérnököket, jogászokat, orvosokat, hogy a hadseregben kamatoztassák a tanultakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!