Hírek

2017.02.14. 17:05

Új főépítész, új elképzelésekkel

Zalaegerszeg - Napelempark, városi erdészet, több zöldfelület, ligetek, parkok, kevesebb leburkolt terület, kellemes városi klíma.

Arany Gábor

No meg a megyeszékhelyen megvalósuló beruházások koordinálása. Ezek szerepelnek a közeli jövő feladatai és tervei között. Erről érdeklődésünkre Bálizs Andrej beszélt, aki február elsejétől tölti be Zalaegerszeg főépítészi posztját.

- A város kiemelt helyet kapott az unió által támogatott pályázatokban, és ennek köszönhetően hamarosan olyan jelentős beruházások kezdődnek, mint például a Mindszenty-zarándokközpont, az 50 méteres fedett versenyuszoda és az alsóerdei szabadidőközpont építése - sorolta. Utóbbi helyen lesz bob- és téli-nyári sípálya, felvonó és szabadesés szimulátor. Ha mindez megvalósul, annyi program várja majd a városba látogatókat, amire egy nap nem elegendő, ezért a szálláshelyek iránt is megnő az igény, fellendülhet a turizmus, vélekedett a főépítész.

Kérésünkre további részleteket is megosztott az alsóerdei elképzeléseiből.

- Drótpálya indul majd a tv-toronytól, amit ezért meg kell erősíteni. Erre jó megoldás az acél térrács, mert a torony sziluettjét hagyja érvényesülni, és olyan látványosság lehet, ami a város egyik jelképévé is teheti - vázolta az egyik elképzelését.

Ezzel azt is elárulta, ha szükségesnek látja, részletekbe menően is véleményt formál a városban folyó építkezésekről. Ehhez pedig komoly segítséget nyújt majd a készülő arculati kézikönyv is.

Ha szükségét érzi, részletekbe menően is véleményt formál a városban folyó építkezésekről Fotó: Arany Gábor

- Ebbe a jogszabályi előírásokon túli ajánlásokat foglaljuk bele az építkezők számára. Sokféle igényt, ízlést kell összefésülni, korlát lesz, de egyben kapaszkodó is. Úgy is mondhatnám, hogy a helyi építési szabályzatot fordítjuk le ábrákkal, fényképekkel illusztrálva, de nem akarunk túl merev előírásokat sem, mert az konfliktusokhoz vezet - fogalmazta meg.

A vadhajtásokat kell lenyesni, ám a fantázia szárnyalhasson, ezt az alapvetést Bálizs Andrej az egerszegi Ady-iskola rajztagozatán sajátította el. Érettségi után pedig Fischer György kétéves dekoratőr iskoláját járta ki.

- Sokat tanultunk, szerintem ennek köszönhető, hogy harmadik próbálkozásra felvettek a soproni egyetem faipari mérnöki karára, ahol abban az évben 16-szoros volt a túljelentkezés; én belsőépítészeti szakirányt választottam - idézte fel.

A soproni egyetemi évek után építészként több területen próbálta ki magát: tanított, tervezett családi házat, Párizsban irodák belsőépítészeti munkáiban vett részt. Keze nyomát viseli a hazánk nevezetességeit bemutató kisbéri makett együttest ölelő park. Elképzelése alapján, Zalaegerszegen egy Madách utcai tízemeletes épület kapott pixeles festést, egyesítve a kertvárosi zöld felületet a geometrikus formákkal. Bálizs Andrej nap, mint nap ebből a házból indul munkába, de nem hallgatja el, fejében már kész álmai otthonának terve, fa lesz a szerkezete, sárral tapasztott szalmabála falakkal, mert ez él, lélegzik, kellemes a klímája. Természetközeli, akárcsak az a lovarda, amit Kína Belső-Mongólia tartományába, a másfél milliós Hohhot városába álmodott meg.

- A futószáras versenycsarnok kilencezer nézőt tud befogadni. A központi építménye, a nagycsarnok négy égtáj felé nyitott, üveg fedésű kupolája 80 méteres fesztávú. A koncepció terve elkészült, de pénz hiányában végül nem valósították meg. Amit lehetett fából terveztem, mert szeretem ezt az anyagot, középiskolás koromban dolgoztam ácsként is - árulta el magáról.

Volt kitől tanulnia, hiszen édesapja ács, egyebek mellett a nagykapornaki templom felújított tornya dicséri kezét, korábban dolgozott a kelet-szibériai Uszty-Ilimszkben cellulózgyár és duzzasztógát építkezésén. Ott született Bálizs Andrej 1979-ben, féléves volt, amikor a család hazaköltözött. Erről annyit jegyez meg, kamaszként úgy látta, nem szívesen fogadták itthon, ha édesanyja oroszul beszélt, talán ez magyarázza, hogy az angol és a német mellé ezt a nyelvet nem tanulta meg.

A tervezés ága-boga mellett megismerkedett a hatósági munkával is, hiszen az elmúlt másfél évben a járási hivatalban dolgozott, így mindkét oldalon tapasztalatokat szerzett, ami a tárgyalások, egyeztetések, a kivitelezések ellenőrzése során felbecsülhetetlen előny..

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!