Hírek

2017.02.09. 17:04

Stabil büdzsé, sok pénz

Zalaegerszeg - Még soha nem tervezte év elején ilyen nagy összeggel a költségvetését a zalaegerszegi önkormányzat. A főösszeg több mint 24,7 milliárd forint. Ennek több mint a fele (közel 12,8 milliárd) fejlesztési pénz, nagyrészt uniós támogatás.

Szabó Judit

A közgyűlés csütörtökön fogadta el a költségvetést a Fidesz-KDNP frakció 12 tagjának igen szavazatával és 5 ellenzéki tartózkodással. A fejlesztések nagyságrendjét érzékeltetve Dékány Endre (Fidesz-KDNP) felidézte azokat az időket, amikor a 11 milliárdos működési forrás mellé mindössze 2, 3 vagy 4 milliárd forintos fejlesztési keret társult. Az uniós források lehívása egyébként már tavaly év végén lendületet vett. Az év utolsó heteiben kiosztott pályázati pénzekkel (Zalaegerszeg 5,3 milliárd forint TOP-forrást hívhatott le) végül 25,78 milliárdosra nőtt a 2016-os büdzsé.

Azért nem minden fenékig tejföl: az iparűzési adó bevételéből tavaly 560 millió forint kiesett két okból, mert a kormány júliustól adókedvezményt biztosított a fuvarozóknak, s mert a General Electric átszervezte a működését. Ez a pénz idén is hiányozni fog, mondta Balaicz Zoltán polgármester, hozzátéve, hogy a többi cég vártnál jobb tavalyi teljesítménye csaknem teljesen befoltozta az 560 milliós lyukat, és idén is számítanak a gazdaság további élénkülésére. Ezzel kapcsolatban az ADA bővülése és egy új cég letelepedése is szóba került az ülésen. Iparűzési adóból egyébként 4,2 milliárd, építményadóból 950 millió forintot várnak idén. A helyi adók rendszere nem változik.

A jelentősebb fejlesztési tervek között szerepel a Kosztolányi utca kétirányúsítása is
Fotó: Pezzetta Umberto

 

Összességében ellenzéki részről is pozitív jelzőkkel illették a büdzsét - stabil, egyensúlyban lévő - , s elismerően szóltak a nagyságrendjéről, de kritikák is megfogalmazódtak, és nem csak ellenzéki oldalról. A vitában Kiss Ferenc (MSZP) és Sümegi László (Fidesz-KDNP) egyaránt felhívta a figyelmet arra, hogy a nagy ívű fejlesztések mellett a lakosság mindennapjait érintő ügyekre is nagy hangsúlyt kell fektetni, az utak, a járdák állapotára, a lakókörnyezetre. Balaicz Zoltán elmondta: ilyen célokra már tavaly év végén kaptak 1,5 milliárd forint támogatást, és reményeik szerint idén is lesz hasonló forrás.

A közgyűlésen a jogszabályi előírásoknak megfelelően megemelték a városvezetők illetményét, a polgármesterét havi bruttó 997170 forintra, költségtérítése pedig 149576 forint lett. Gecse Péter főállású alpolgármester illetménye bruttó 850 ezer forint lett, a költségtérítése 127500, Vadvári Tibor főállású alpolgármester illetménye bruttó 800 ezer, költségtérítése 120 ezer, Tolvaj Márta társadalmi megbízatású alpolgármester illetménye bruttó 440 ezer, költségtérítése 66 ezer forint. Az önkormányzati képviselők tiszteletdíja bruttó 170-ről 180 ezer forintra emelkedett, a bizottsági elnököké 200-ról 210 ezerre januártól.

A képviselők ismét Pereszteginé Szabó Júliát nevezték ki a Zalaegerszegi Turisztikai Hivatal és Információs Iroda élére. Döntés született arról is, hogy létrehozzák a Sport mecénása díjat, amit mindig május 6., a magyar sport napja környékén adnak át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!