Hírek

2017.01.11. 11:41

Mindenkinek jut segítség - A lakosság jelzéseit is szívesen fogadják

Nagykanizsa – A városban működő karitatív szervezetek egymással, s az önkormányzattal is folyamatosan egyeztetnek annak érdekében, hogy a hidegben senki se maradjon ellátás nélkül. A szervezetek arra kérik a lakosságot: jelezzék, ha valakinek segítség kell.

Pásztor András

Az elmúlt napokban több civil kezdeményezés is indult országszerte a hajléktalanok és más rászorulók megsegítésére. Nagykanizsán a karitatív szervezetek is összehangolták munkájukat, s mint kiderült: bőven akad még erőforrás, legyen szó meleg férőhelyekről, ruhaneműről, vagy akár tartós élelmiszerről.

– A hideg időjárásra való tekintettel a közelmúltban 30 férőhellyel bővítettük a szálláshelyek számát a hajléktalan szállón, de szükség esetén további 50 férőhelyet is ki tudunk alakítani – kezdte Barbarics László, az átmeneti szálló és az éjjeli menedékhely vezetője, aki hozzátette: a nappali melegedőt hétvégén is nyitva tartják, illetve az utcai szolgálat is felkeresi azokat, akik a szabadban vagy elhagyott épületekben éjszakáznak.

– Szerencsére sokakat sikerült rábírni, hogy költözzenek be a szállóra, de még így is akad közel 20-25 ember, aki elutasítja az intézményi ellátást – vette át a szót Szőlősi Márta, a Magyar Vöröskereszt városi titkára, aki hozzátette: ugyan sok ember van a látókörükben, de fontos lenne, hogy a lakosság jelzést adjon azokról is, akik nem mernek segítséget kérni.

Szőke Rózsa (balról) és Nyakó Melinda utcai szociális munkások éppen törülközőt és meleg takarót adnak át Papp Jánosnak Fotó: Szabó Zsófia

Nagykanizsán egyébként a hajléktalan szállón lévő népkonyhán minden munkanap száz adag egytálétel is készül, illetve a szintén a közelben lévő közfürdőben a tisztálkodás és a mosás is megoldott.

– Meleg ruhaneműt – kabát pulóver, pizsama – mi is tudunk adni a rászorulóknak, sőt némi tartós élelmiszerből álló csomag is maradt karácsonyról – említette Barbalics Józsefné, a Katolikus Karitasz helyi vezetője, aki jelezte: ha tartós lesz a hideg, akkor teát és zsíroskenyeret is osztanak majd a Deát téri telephelyükön.

– Kabátból és pulóverből nálunk is rengeteg van, még válogatni is lehet – így Leposa Gáborné, a Máltai Szeretetszolgálat helyi koordinátora, aki elmondta: hétfőn, szerdán és pénteken meleg teával és péksüteménnyel is várják a rászorulókat.

A fentiek mellett, az önkormányzat a tűzifa vásárláshoz is tud támogatást nyújtani, akár több alkalommal is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!