Hírek

2017.01.13. 12:57

Kukája sincs, mégis fizet

Zalaszabar – Miért kell fizetni a szemétszállításért egy használaton kívüli ingatlan esetében? A szepetneki Domján Jánosnak még kukája sincs, mégis levonták nyugdíjából a szolgáltatás díját.

Pásztor András

A Szepetneken élő Domján János nincs kibékülve a szemétszállításra vonatkozó szabályokkal. A férfi szerint: ha a társaság nem nyújt szolgáltatást, akkor annak díját sem követelhetné.

– Az apám 2007-ben hunyt el, így a testvéreimmel megörököltük ezt a zalaszabari családi házat, ami azóta is üresen áll – kezdte Domján János. – Időnként persze kijárok ide, hogy körbenézzek, de a kézmosáson vagy vécé öblítésén kívül még a vizet sem szoktam használni. Értelemszerűen hulladék sem keletkezik az ingatlanon, ennek ellenére fizetnem kell az úgynevezett rendelkezésre állási díjat, sőt, ha nem tudok nullás közüzemi számlát bemutatni, akkor a szemétszállítás teljes összegét kiszámlázza nekem a szolgáltató, függetlenül attól, hogy ürítették-e az edényzetet vagy sem. Amúgy nincs is mit üríteni, hiszen kukám sincs.

Domján János a megörökölt ház udvarán. A férfi a kukát sem tudta megmutatni, mert nincs is Fotó: Szakony Attila

A férfi legutóbb akkor veszett össze a szolgáltatóval, amikor a zalaszabari ingatlanon csőtörés volt, s több köbméter víz folyt el.

– Mivel nem tudtam nullás számlát bemutatni, ezért kiszámlázták a szemétszállítás díját az adott hónapra – mérgelődött Domján János, aki állítása szerint hiába próbálta elmagyarázni a társaság ügyfélszolgálatán, hogy mi történt, az senkit sem hatott meg. – Mivel nem fizettem be a számlán szereplő összeget, ezért letiltatták a nyugdíjamból. Úgy vélem: a szolgáltatónak semmi köze ahhoz, hogy egy adott ingatlanon történik-e víz- vagy gázfogyasztás. A szolgáltatás díját akkor számlázhatná ki, ha elvégezné ezt a feladatot.

Az eset kapcsán megkerestük a Pannonia-cégcsoport illetékesét. Molnár-Rodek Bernadett, a társaság szolgáltatási és értékesítési igazgatója elmondta: 2016. április 1-től megváltozott a hulladékgazdálkodásról szóló jogszabályi környezet. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által létrehozott (NHKV) Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. állítja ki a számlákat a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjról a természetes személyek ingatlanhasználók részére. Magát a hulladékszállítást a Viridis-Pannonia Nonprofit Kft. látja el továbbra is a vele szerződésben álló 106 településen.

– Jelenleg átmeneti állapot van, az NHKV Zrt. saját számlázási rendszerének elkészültéig, addig ugyanis cégünk bérszámlázási szerződés keretében látja el ezt a feladatot, azaz a számlák kibocsájtását mi végezzük, azonban a lakosok által befizetett összegek az NHKV Zrt. bankszámlájára kerülnek – vázolta a helyzetet a szolgáltatási igazgató.

A konkrét ügy kapcsán Molnár-Rodek Bernadett elmondta: Zalaszabaron 2014. július 1-e óta fizeti meg a díjat közvetlenül a lakosság. A díj úgynevezett kéttényezős díj, ami rendelkezésre állási díjból és ürítési díjból áll.

– A rendelkezésre állási díj éves díj, amelyet a közszolgáltatás igénybevételére kötelezett tulajdonos önálló ingatlanonként, a szolgáltatás igénybevételének mértékétől függetlenül köteles megfizetni – hangsúlyozta a közszolgáltató képviselője. – Az ürítési díj pedig a hulladékkezelés és hulladékszállítás teljes folyamatának – a rendelkezésre állási díjban nem fedezett – minden egyéb költségét takarja. A szolgáltatás – a zalaszabari önkormányzat rendeletének megfelelően – szüneteltethető, utólag nullás, vagy csak alapdíjat tartalmazó, közmű számlával. Ilyen esetben az ürítési díj a számlán törlésre kerül és csak alapdíj fizetési kötelezettség terheli az ingatlanhasználót.

Egyébként a szolgáltató álláspontja szerint: a kéttényezős díj igazságosabb, mivel így az összes ingatlantulajdonos hozzájárul a szemétszállítás költségeihez. Domján János leginkább a szabari önkormányzathoz fordulhat panasszal, a szemétszállító társasággal ugyanis a falu vezetősége állapodott meg a szerződés feltételeiről, még ha nem is volt sok mozgásterük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!