Hírek

2017.01.07. 08:33

Bagladi Ákosnak és Salamon Lillának elege lett a napi hajtásból, felkerekedtek

Egy fiatal házaspár egyik pillanatról a másikra kilépett a napi mókuskerékből és nyakába vette a világot.

Benedek Bálint

A kanizsai Bagladi Ákos és felesége, a békéscsabai Salamon Lilla kalandos utazásaikról „Merész mókus" címen internetes blogot is vezetnek.

- Körülbelül három éve fogalmazódott meg bennünk, hogy jó lenne elmenni egy „hátizsákkal világkörbejárós" útra - írta elektronikus levélben a 32 éves villamosmérnök Bagladi Ákos. - Sokak álmodoznak arról, hogy megismerjenek más kultúrákat, országokat és népeket. Mi is ebbe a körbe tartozunk. A feleségem, Lilla ekkor fejezte be a gazdálkodási menedzsment alapszakát a fővárosban. Hiába győzködtem, hogy még mester képzés előtt menjünk el az útra, csak elkezdte azt. Aztán mindkettőnknek beindult a karrierje, ami pénzügyileg jó volt, viszont sokkal több elköteleződést jelentett. Beleültünk a mókuskerékbe. Persze jóval nagyobb albérletünk lett, szebb autót vezethettünk, s jobb éttermekbe látogattunk, de egyre kevesebb idő jutott saját magunkra.

Ákos hozzátette: érezték, hogy nem ez a maximum, amit ki lehet hozni egy életből. Viszont azt is jól látták, hogy nehéz csak úgy egyik percről a másikra kiugrani a munkából, mert mikor épp az egyikük sokallt be, akkor a másikuknak dübörgött szekere.

- Aztán 2015 végén besokalltunk, valahogy mindkettőnknek egyszerre lett elege a munkából - folytatták. - Ekkor elhatároztuk, hogy gyűjtögetünk, befektetjük, amink van és megpróbálunk kiugrani - folytatták. - Augusztus 25-én sikerült, sok tervezés valamint költségvetés összeállítás után elindultunk életünk legnagyobb kalandjára, felfedezni a világot és lehetőleg benézni minden kavics alá.

A fiatalok szabadon engedték a fantáziájukat, így többek között szerettek volna néhány tételt kipipálni a bakancslistájukról.

- Klasszikus szelfiket szerettünk volna készíteni a Hollywood felirattal a hátunk mögött, de a Yosemite parkban az El Capitan tetejére is nagyon szívesen felálltunk volna, s persze kényelmesen elnyújtóznánk a fehér homokos tengerparton - mesélték. - Egyszóval szerettük volna személyesen átélni a poszterképek hangulatát. Nem feltétlenül azért, hogy gyűlölködően irigy pillantásokat gyűjtsünk össze a közösségi média felületén (bár ez szinte elkerülhetetlen) sokkal inkább azért, hogy rájöjjünk, van ezek között olyan hely is, ami igazán boldoggá tesz bennünket a jövőben.

- Ezen kívül mi a helyzet, ha éppen van egy hely a világon (szép hazánkon kívül), ahol kevesebb problémával jobban lehet élni? - tették fel maguknak a költői kérdést. - Elképzelhető, hogy egy apró Karib szigeten pultosként kevesebb pénzből is lehet stresszmentes, boldog életet építeni, ám ahhoz, hogy ezt megtudjuk át kell élni.

A szerelmesek megfigyelték, hogy nem jutott kellő idő és energia olyan dolgokra, amik hosszú távon jobbá tennék az életüket.

- Gondolok itt a rendszeres mozgásra, igazán feltöltő hobbi megtalálására, de akár gerinctornára és jógára - fűzte hozzá. - Ezek megnyújthatnák az életünket és még szebbé, egészségesebbé is tehetnék az öregkort. Csak valahogy sosem kezdi el az ember. Hát most tessék itt a lehetőség, nincs több kifogás.

Ugyan már egymásra találtak és rajongnak is a másikért, de egyelőre nem érzik késznek a kapcsolatukat arra, hogy mint írták: király gyerkőcöket neveljenek.

- Az viszont biztos, hogy egy ilyen egy éves „összezárás", kemény stressz tesztje egy házasság elején, amiből reméljük, hogy érettebben és felkészültebben jövünk ki - folytatták a levelüket. - Tartottunk a kalandtól, ezt jól bizonyítja az is, hogy előtte öt hónapot jártunk párterápiára, hogy felkészüljünk bizonyos előre kiszámíthatatlan helyzetekre. Azóta számtalanszor éreztük, hogy ez bizony nagyon jó döntésnek bizonyult.

A humorral gazdagon átszőtt beszámolóból kiderült, hogy a pár reméli végre sikerül fejben is elengedniük a mókuskereket, és átállnak a nomád életmódra.

- Az is jó lenne, ha nem ébrednénk minden reggel sírva a konyhánk után áhítozó rémálmokból - így Ákos.

Bagladiék egyébként némi szülői segítséggel és a megspórolt valamint félretett pénzükből finanszírozzák az útjukat. Ebből Amerikában sátorban éltek, de az ázsiai útjuk során bizonyára szállásra is lesz lehetőségük. Az indulás óta rengeteg élménnyel gazdagodtak, amikről az internetes közösségi oldalon indított Merész Mókusok elnevezésű blog-ban tájékoztatják a követőiket.

- Tavasszal irány , Indonézia és Thaiföld, ami relaxálós pihenésről szól majd - így a házasok. - Utána következhet egy kis Japán és Kína, ez már főleg ötletgyűjtésről szólna, hiszen a megszerzett tapasztalttal egy vállalkozás elindításán is gondolkozunk. Lezárásképpen pedig egy igazi bakancslista tételként, Nepált és a Himaláját célozzuk meg. Egy újabb álmunk válna valóra azzal, ha feljuthatnánk a Mount Everest alaptáborba, de addig még jó lenne egy kicsit tréningezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!