Hírek

2016.12.05. 13:04

Nem csak szexuális úton terjed - Az AIDS világnapja alkalmából szerveztek vetélkedőt a tinédzsereknek

Nagykanizsa - Interaktív vetélkedőt tartottak fiataloknak a Batthyány-gimnáziumban tegnap az AIDS világnap alkalmából.

Benedek Bálint

December első napja 1988 óta világszerte a fertőző betegség megelőzésére és kialakulásának veszélyeire figyelmeztet. Az Egészségügyi Alapellátási Intézmény a Magyar Vöröskereszttel karöltve fontosnak tartja, hogy a tinédzserek valós képet kaphassanak a gyógyíthatatlan betegségről, s annak a szervezetre gyakorolt hatásairól.

- Sokak azt gondolnák, mivel Magyarország az enyhén fertőzött területekhez tartozik és évente 300 fő a regisztrált HIV fertőzöttek száma, ezért nem kell foglalkoznunk a témával - mondta Stimecné dr. György Bernadette az alapellátási intézmény vezetője. - Azonban a többi nemi úton terjedő betegség számának növekedése azt mutatja, hogy a megelőzés fontos.

- Igaz, hogy az ÁNTSZ idei jelentése szerint nem nőtt hazánkban az újonnan regisztrált HIV betegek száma, de közel négyezer emberről az ellátórendszer nem tud, s talán maguk sincsenek tisztában a betegségükkel - tette hozzá Stimeczné dr. György Bernadette. - Ezért különösen fontos a gyermekeink védelme, hiszen a vírus nem válogat, bárki lehet áldozat.

A szakember hozzátette: a védőnők napi tevékenységük során előadásokat tartanak az iskolákban ennek része a felelős szexuális magatartásra nevelés.

A város középiskolásaiból álló csapatok tökéletesen felkészültek a témából, mindegyikük látványos plakáttal készült. A házigazda intézmény, a Batthyány-gimnázium diákjai jól tájékozottak.

- Nem csak szexuális úton terjedhet az AIDS, a drogfogyasztóknál is gyakori, főleg, ha közös tűt használnak - fogalmazott Pécsi Péter. - Észnél kell lenni, ezt tanácsoljuk a kortársainak.

A Thúry-szakképző iskola lányok alkotta gárdája egyetértett velük. Egyikük, Tomas Zsanett Barbara elmondta: szeptember óta él párkapcsolatban, óvszerrel védekeznek a nemi úton terjedő betegségek ellen, s ez lenne a feladata mindenkinek.

A középiskolások vetélkedőjét a Batthyány-gimnázium nyerte megelőzve a Thúry-szakképző iskola valamint a Mező-gimnázium csapatait. Az általános iskolásoknál a Kőrösi végzett az élen, őket a Batthyány-gimnázium és a Zrínyi-iskola követte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!