Hírek

2016.12.29. 19:44

Az év önkéntese kitüntetést kapta Salamon Edit

Zalaegerszeg - Az év önkéntese díjat vehette át december elején A Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezetétől Salamon Edit, a Zalaegerszegi Öveges József Általános Iskola intézményvezető-helyettese.

Arany Horváth Zsuzsa

- Sok ember munkája, lelkes összefogása testesül meg az elismerésben, nem az én érdemem egyedül - mondta érdeklődésünkre az erkölcsi elismerést jelentő kitüntetés tulajdonosa, aki több mint három évtizede szolgálja a zalai oktatásügyet. A Vöröskereszt és az andráshidai iskola kapcsolata évek óta gyümölcsöző, de 2015-ben fordult komolyra a közös tevékenység.

A KLIK és a zalaegerszegi tankerületi igazgató, Kajári Attila támogatásával valósult meg a teljes körű iskolai egészségfejlesztési folyamat, amely a Nemzeti Egészségnevelési Intézet és a KLIK közös konzorciális programjának köszönhető. Ez után alakult meg az új vöröskeresztes alapszervezet a településrészen, megkezdte működését az iskolai elsősegélynyújtó szakkör és gyakoribbá váltak a helyi véradások. Az iskolában egészségnevelési munkacsoportot hoztak létre.

Salamon Edit intézményvezető-helyettes a kitüntetéssel Fotó: Pezzetta Umberto

Az év önkéntese kitüntetés(Folytatás az 1. oldalról)- Tavaly ősszel szülők, tanulók, tanárok, iskolai dolgozók és a település lakói alakították meg az Öveges-iskola vöröskeresztes alapszervezetét, elnökünk dr. Berki Barnabás háziorvos lett, aki egyben szülő és munkaegészségügyi orvos is - folytatta a közös munkáról szóló beszámolót Salamon Edit.

- Szívet melengető, hogy az ügyért ennyien tesznek, hiszen Bereczkné Bajsz Judit védőnő, Domján István többszörös véradó intézményvezető, Mánfay Erzsébet gazdasági felelős tanítónő, a helyi civil szervezet vezetője, Fábián István nélkül nem tartanánk ott, hogy a korábbi meglévő vöröskeresztes alapszervezettel egyesülve ma már 97 tagunk van, s ötéves pályázati programban gondolkodhatunk.

Természetesen a gyerekek is kiveszik a részüket a munkából: ők ugyan még 18 éves korukig nem adhatnak vért, de toborozhatnak a felnőttek közül, s meg is teszik az osztályok közötti verseny keretében. Szórólapokat visznek, s közben észrevétlen megtanulják az önzetlen segítség, a szolidaritás értékét.

- Retró véradást is sikerült már rendeznünk, virslivel, sörrel, az évi két alkalom egyikén - tájékoztat a kitüntetett alapszervezeti titkár. - Nagyon jó érzés, amikor a vérellátó sms-ben mond köszönetet és jelzi, felhasználták az általunk adott vért. A gyerekek számára pedig még a pályaválasztáshoz is adhat ötletet a közös munkánk.

Salamon Edit elhivatottságát jelzi, hogy idén a zalaegerszegi Mikulásgyárban is végzett önkéntes munkát. Amikor végül a személyes indíttatásról faggattam, elmondta: korábban az ő édesanyja is kapott vért egy elkerülhetetlen műtét során, ami hozzájárult a gyors gyógyuláshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!