Hírek

2016.11.08. 19:35

Téli szolgálatban - Meleg tea, ennivaló az utcán élőknek

Nagykanizsa - Téli üzemre váltott a Vöröskereszt hajléktalanokat ellátó szolgálata, naponta indul a teajáratuk a két megyei jogú városban, és 24 órás készenlétben áll a megye teljes területén a diszpécserszolgálatuk és a krízisautójuk. Erről számolt be érdeklődésünkre Kardos T. Ádám, a karitatív szervezet szakmai vezetője.

Arany Gábor

Elmondta, november 1-jétől működnek kibővített férőhellyel Zalaegerszegen és Nagykanizsán az éjjeli menedékek, ahol összesen 50, illetve 80 személyt tudnak fogadni, a nappali melegedőkben pedig 20, illetve 30 személyt. Ezeket még nem foglalták el a rászorulók, amiben a viszonylag enyhe időjárásnak is nagy szerepe volt eddig.

Herczegh Beatrix szociális munkás az esti teajáratban közel félszáz embernek segít a megyeszékhelyen
Fotó: Pezzetta Umberto

Az intézményekben egyébként naponta 100-110 adag egytálételt is biztosítanak a rászorulóknak, itt étkezhet ugyanis a vöröskeresztes átmenti szállások 35, illetve 40 lakója is. A téli időszakban az utcai szolgálatuk naponta kiegészítő élelemmel, meleg itallal, szendvicsekkel, a hétvégeken pedig tartós élelemmel segíti a hajléktalanokat. Ennek anyagi alapjait saját költségvetésük mellett adományokból, pályázati támogatásból teremtik elő. Ily módon Zalaegerszegen közel ötvenen, Nagykanizsán harmincan jutnak ennivalóhoz. Ez azt jelenti, hogy ők azok, akik csak végső esetben keresik fel a vöröskeresztes intézményeket. Jellemzően elhagyott üzemcsarnokokban, épületekben, néha sátrakban húzzák meg magukat, de mind többször találkoznak azzal a karitatív szervezet munkatársai, hogy a kapualjban éjszakáznak a hajléktalanok. Esetenként társasházi lépcsőházakban is tanyát vernek, aminek a lakók nem örülnek. Ilyenkor a Vöröskereszt diszpécserszolgálatát célszerű értesíteni, a 92/323-000-as telefonszámon, javasolta Kardos T. Ádám. Ezt a számot kell tárcsázni akkor is, ha például kihűlés miatt szorulna valaki segítségre. Ehhez nem is kell hajléktalannak lenni, ahogy azt az elmúlt évek tapasztalatai mutatták. Az elmúlt télen a krízisautójuk kilencven esetben vonult ki segítséget nyújtani. Talán ennek is köszönhető, hogy Zala megyében a fedél nélkül élők közül évek óta senki nem vesztette életét a hideg miatt, mutatott rá Kardos T. Ádám, aki hozzátette, szívesen fogadnak tartós élelmiszert, ruhaneműket, takarókat, hálózsákokat, bakancsokat, cipőket, tisztálkodó szereket, lényegében minden holmit, ami télen jól használható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!