Hírek

2016.11.21. 09:29

Enni jó, de mit és mennyit? - dr. Gasztonyi Beáta egyetemi magántanár a táplálkozásról

Zalaegerszeg - A gyomorba helyezett ballon új lehetőség a fogyni vágyóknak; a helytelen táplálkozásból adódó vitaminhiány memóriazavarokat okozhat; a legtöbb állat képes C-vitamint előállítani – egyebek közt a fentiekről is szó esett a minap, a Zala Megyei Kormányhivatal klubtalálkozóján.

Magyar Hajnalka

Dr. Gasztonyi Beáta egyetemi magántanárt, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház belgyógyászatának osztályvezető főorvosát hívták ugyanis vendégnek a havonta szervírozott Ötórai teához. A téma a táplálkozás, aminek aktualitást ad a közelgő téli ünnepkör is, hiszen e tájon a karácsony és a szilveszter karöltve jár a túlzásba vitt lakmározással.

Fotó: Katona Tibor

A belgyógyász, gasztroenterológus személyes vallomással kezdte: temérdek nőtársához hasonlóan ő is kampányszerűen próbál diétázni. Megesik, hogy pár nap alatt szeretne belefogyni egy ruhába, s arra is volt példa, hogy karácsonykor hopp, felugrott 3 kiló. (Miután tisztáztuk, hogy a professzor is ember, érezhető megkönnyebbülés hullámzott végig a termen.)

– A természet alapvető „igazságtalansága”, hogy a férfiak átlagos testzsír aránya 10-18 százalék közötti, míg a nőké 22-25 között mozog. Evvel nincs mit tenni... – veti fel bevezetőként dr. Gasztonyi Beáta. – Ha bizonytalanok vagyunk az állapotunkat illetően, a testzsír százalékunkat megmérethetjük drága és bonyolult gépekkel, de a tükör a legegyszerűbb és legolcsóbb módszer. Emellett jó iránytű a BMI, vagyis a testtömegindex is, ami 30-as érték felett üzen elhízásról. Az internetes kalkulátorok egy pillanat alatt megmondják, hol tartunk. Hasznos adat még a haskörfogat, ez nőknél 88, férfiaknál 102 centiméterig számít elfogadhatónak.

Az egészséges étkezés persze nem csak azért fontos, hogy ideális legyen a testtömegindexünk.

– Az elhízás mellett a helytelen táplálkozás további következménye, hogy nem fogjuk „bírni a gyűrődést”, és memóriazavarok lépnek fel. Emellett gyomorégés, savvisszafolyás, ebből adódó légúti panaszok, alvászavar, s még számos kellemetlen tünet is felerősödhet – avatja be közönségét a szakember. Hangsúlyozta, hogy a mozgás szegény életmód, a rostmentes étkezés, a kevés folyadék bevitel a bél zsákszerű kiöblösödését, diverticulumok kialakulását okozhatja, mely visszatérő hasi fájdalmakat okozója lehet.

Hogy miként hasznosítja szervezetünk a bevitt energiát, az függ nemünktől, korunktól, fizikai aktivitásunktól és betegségeinktől is. Ezek határozzák meg ugyanis a napi szükségletünket. Ha az energia bevitelünk több mint az energia felhasználásunk, akkor hízni fogunk, ha kevesebb, fogyni. Ez ilyen egyszerű.

– A mozgás, a sport nem spórolható meg... – emeli ki. – A kardiológusok véleménye szerint heti 3-szor 30 perc aktivitással már nyugodt lehet a lelkiismeretünk, tettünk az egészségünkért.

A kiegyensúlyozott étrend alapja, hogy az egész napi energiamennyiség 55 százalékát szénhidrátokból, 15 százalékát fehérjékből, a maradék 30-at pedig zsírokból fedezzük. A gabonaféléknél tanácsos előnyben részesíteni a teljes kiőrlésű termékeket, ugyanis ezek a magas rosttartalom mellett vitaminokat is tartalmaznak. A szervezetnek heti 5-6 alkalommal van szüksége zöldségre, gyümölcsre, sovány húst naponta, halat hetente ajánlatos fogyasztanunk. A hús a vas és B-vitamin bevitel miatt fontos, a vegán életmódot folytatóknak erre külön figyelniük kell. Tojásból heti 5-6 darabnál ne együnk többet, s a lekvárok, olajos magvak se szerepeljenek minden nap a menüben.

– A szervezetnek zsírra is szüksége van, hiszen számos vitamin csak ebben oldódik – folytatja. – Arról nem is szólva, hogy a pecsenyezsír milyen finom... Arra viszont figyelni kell, hogy ritkán kerüljön az asztalra, s a napi főzési műveletekhez növényi olajokat használjunk.

A koleszterinszintről megtudjuk, hogy nőknél a változó korral törvényszerű az emelkedése, a C-vitaminról pedig, hogy teljesen felesleges napi 500-1000 milligramm felett szedni, mert ennél többet nem tudunk hasznosítani. Érdekes adalék, hogy a legtöbb állat szervezete képes C-vitamint előállítani, az ember azonban nem. Ezért kell táplálékkal, vagy tablettákkal bejuttatni.

Elérkezünk a fogyókúra kimeríthetetlen fejezetéhez.

– A legjobb abból kiindulni, hogy tartózkodjunk minden szélsőségtől – szögezi le dr. Gasztonyi Beáta. – Az 1000 kalória alatti étrendet tartósan nem lehet tartani, a szervezet számára ez már éhezést jelent, ne alkalmazzuk. Fogyókúrában különösen fontos, hogy megadjuk a módját az étkezésnek, a szemünk is jóllakjon. Ha szépen, levegősen tálalunk, s nyugalmat teremtünk a falatozáshoz, nem érezzük olyan „kifosztottnak” magunkat, amiért le kell mondanunk néhány dologról.

Azok számára, akik több, ellenőrzött próbálkozás után sem tudtak lefogyni, s nem hormonális ok áll a kóros túlsúly hátterében, megoldást kínál az endoszkópia. Gyomortükrözés során öklömnyi ballont (ritkább esetben dupla ballont) juttatnak a gyomorba, amely a felfújást követően csekély étkezés után is teltségérzetet kelt.

– Ez az eljárás 40 feletti BMI esetén jöhet szóba, s csak kivételes esetekben finanszírozza az OEP, de már a mi osztályunk is küldött Budapestre beteget ilyen beavatkozásra – részletezi a vendég. – A ballon legalább fél évig a beteg gyomrában van, ennyi idő alatt tetemes fogyás következik be, s rögzülnek az új étkezési szokások. A páciens pár nap alatt elfogadja, hogy kevesebbet egyen, amennyiben ugyanis a korábbi tempót diktálja, az hányáshoz vezet.

Hallunk még egyebek mellett a napi 1,5-2 liter körüli folyadékbevitel és a minimum háromszori étkezés fontosságáról, az alkoholfogyasztás aranyszabályairól, a füstölt termékek és a vastagbél-daganat összefüggéseiről, s az elhanyagolt reflux betegség veszélyeiről. Utóbbival küzdőknek jó tanács: ne aludjanak párna nélkül, mert a vízszintes testhelyzet megkönnyíti a nyelőcsőbe törekvő gyomorsav útját.

Az alkohol nem csak függőséget okozhat, emellett rengeteg luxuskalóriát tartalmaz. A nőknek különösen figyelniük kell a mértékre, mert szervezetük kétszer olyan jól „hasznosítja” az alkoholt, mint a férfiaké. Fontos, hogy hetente tartsunk legalább két absztinens napot, s a többi ötön se lépjük túl az alábbi fogyasztási korlátot: egy pohár sör, vagy 2 dl bor, vagy 3 cent tömény. Itt jeleznénk, hogy a vagy nem értelmezhető az és szinonimájaként...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!