Hírek

2016.11.16. 14:26

A gyógyulásért gyalogoltak - A Szent Ferenc Zarándokközösség esőben, sárban is útra kel

Homokkomárom – Egy gyalogos zarándokút leküzdésében nem a testi fáradtság feletti győzedelmeskedés a fontosabb, hanem a lelki erősödés.

Horváth-Balogh Attila

Nagy morális jelentőségű, mert visszavezethető arra a régi hitre, hogy a természetfeletti erők bizonyos helyeken kifejtik erejüket. Homokkomáromot 1702 óta tartják számon ilyen helyként, amikor egy hársfa gyökerei között bukkantak rá a 18. században felszentelt Kisboldogasszony-templomban ma is látható Mária-képre. Vélhetően a törökök elől rejtették el 1526 körül és nagyjából 170 évig pihent a földben. A kegyhelyet dr. Szendy József veszprémi érsek 1988. április 13-án ajánlotta fel a Szűzanyának. A hívek a minden hónap 13-án megtartott engesztelő napra még az ország távoli pontjairól is elzarándokolnak a településre. Ezt teszik a kiskanizsai Szent Ferenc Zarándokközösség tagjai is, immáron éppen egy éve.

A legutóbbi zarándoklat résztvevői. Az arcokról, tekintetekből a világ jobbá válásába, a gyógyulásokba vetett hit öröme sugárzik Fotó: Horváth György

– A zarándokközösséget a férjem, Horváth György alapította – hallottuk Horváth Valériától. – A csapat minden hónap 13-án felkerekedik és gyalogosan megteszi a körülbelül 7-8 kilométeres távot Kiskanizsától Homokkomáromig. Egy ideig aszfaltos úton vezet az utunk, aztán keresztülvágunk egy volt katonai lőtéren, erdei utakon haladunk és esős időben bizony, sárban, latyakban, de megyünk, mert úgy érezzük, ez az épülésünkre szolgál. Ráadásul a zarándoklatot mindig felajánljuk valamiért, a legutóbbit éppen István és György gyógyulásáért imádkoztunk.

– Bármilyen hihetetlen, ezek a felajánlások hatásosak, hallunk vissza pozitív fejleményeket – vette át a szót Kepe Miklósné, aki szintén a közösség tagja. – Reméljük, most is így történik majd. Körülbelül félszázan voltunk, csatlakozott hozzánk Murakeresztúrról Szász Gyula plébános és az ottani zarándokközösség, illetve az újudvari Szent Rita Zarándokközösség. Szépen gyarapodik a csapatunk, aminek igen örülünk.

Ezek is érdekelhetik