Hírek

2016.09.09. 18:10

Pénteken zárult a Fidesz-KDNP háromnapos évadnyitó frakcióülése Balatonfüreden

Erősítik a családokat. A migráció és a népszavazás is központi téma volt az ülésen.

Varga Lívia

A migráció és az októberi népszavazás, valamint a kormány családpolitikája volt a központi téma a Fidesz-KDNP tegnap zárult, háromnapos évadnyitó frakcióülésén, melyet Balatonfüreden tartottak, mondta el lapunk érdeklődésére Vigh László országgyűlési képviselő. Hozzátette: a program Orbán Viktor miniszterelnök értékelőjével kezdődött, majd több kormánytag is előadást tartott.

- A kihelyezett frakcióülés célja az őszi ülésszak előtti mérlegvonás és az arra való felkészülés volt - folytatta Vigh László.

Vigh László: - A kormány elkötelezett az ország és a magyar emberek védelmében
Fotó: Archív

Ennek megfelelően, tette hozzá, a miniszterelnök is értékeléssel kezdett. Előadásában leszögezte: a gazdaság jól teljesít, ezt bizonyítják a számok is. A költségvetés hiánya idén a várakozásoknak megfelelően 2 százalék körül lesz, az infláció pedig 0 százalék körül alakul. 2010-hez képest közel 700 ezerrel többen, 4,3 millióan dolgoznak, a cél azonban a foglalkoztatottság további javítása, mintegy 100-200 ezer fővel. Igaz, a gazdaság felpörgetése következtében ma már sok esetben munkaerőhiánnyal kell szembenézni, idézte Orbán Viktort a képviselő, hozzátéve: jövőre 3-4 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak.

Központi téma volt a miniszterelnök előadásában a migráció is. Mint fogalmazott, a népszavazás akár 50-100 évre is eldöntheti hazánk sorsát. Magyarország azonban nincs egyedül, a V4-ek e kérdésben egységes álláspontot képviselnek, vagyis, hogy a segítséget kell odavinni, ahonnan a migránsok jönnek. Orbán Viktor figyelmeztetett: a következő időszakban 35 millió ember indulhat el Európába, amit a kontinensen képtelenek kezelni. Látszik ez abból is, hogy a bevándorlók közt érkezett terroristák több helyütt, egyebek mellett Párizsban is véres terrorcselekményeket hajtottak végre.

- A kormány elkötelezett az ország és a magyar emberek védelmében, ezt a miniszterelnök is megerősítette beszédében - fogalmazott Vigh László. - Jelenleg a határ 175 kilométeres szakaszán védekezünk, ami idén hozzávetőlegesen 100 milliárd forintjába kerül az országnak. S most ebben a harcban az állampolgárok segítségét, vagyis azt kérjük: az október 2-ai népszavazáson minél többen mondjanak nemet az unió által szorgalmazott kötelező kvótára, mert ezzel megakadályozhatjuk a migránsok kényszerbetelepítését. A tét óriási, s tartozunk gyermekeinknek, unokáinknak azzal, hogy megvédjük az országot.

Elhangzott az is: a családok támogatása továbbra is kiemelt célja a kormánynak, hiszen csak így lehet erős országot építeni. A frakció tagjai kinyilvánították: egyetértenek a családtámogatások növelésével, bővítésével és az eddigi programok fenntartásával, amelyeknek már most látható eredményei vannak - hangsúlyozta Vigh László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!