Hírek

2016.09.11. 14:21

Emlék egy igaz embernek - Kelemen Krizosztomról neveztek el parkot és sétányt Hahóton

Hahót - "Szeretetre vágytam - és kaptam az Úrtól bajba jutott embereket, hogy segítsek rajtuk." A Meghallgatott imádság című vers soraival jellemezte Kelemen Krizosztom munkásságát szombaton Vigh László országgyűlési képviselő.

Horváth-Balogh Attila

A képviselő, a közeli Felsőrajk egyházközségi képviselőtestületének tagja, Hahóton, a templomban szólalt fel többekkel egyetemben a település szülöttéről, az 1950-ben elhunyt volt bencés pannonhalmi főapátról elnevezett közpark és sétány avatásán.

A rendezvényt a Szent Anna Kórus dalcsokra nyitotta, majd Csonka Nándor plébános bevezető gondolatai után az ünnepi beszédekre került sor. Elsőként a Pannonhalmi Bencés Főapátságot képviselő atyák kaptak szót, akik Várszegi Asztrik főapát gondolatait tolmácsolták, illetve Kelemen Krizosztom életébe, munkásságába nyújtottak betekintést.

Mint azt megtudhattuk: Krizosztom főapát ember tudott maradni az embertelenségben is, hiszen 1944-ben a pannonhalmi apátságban a személyzeten kívül 760 fő, köztük 418 gyermek kapott ellátást és menedéket; fiatal leventéket, bujkáló zsidókat és szökött katonákat is befogadtak. Emiatt Kelemen Krizosztom főapátot a Gestapo és a nyilasok is zaklatták. Végül 1947-ben a fojtogató kommunista diktatúra elől Brazíliába emigrált, s három évvel később, az USA-ban, Pittsburgh-ben hunyt el. Izrael 1998-ban posztumusz odaítélte a volt főapátnak a Jad Vasem - Világ Igaza kitüntetést.

Manninger Jenő országgyűlési képviselő, kormánybiztos beszédében arra mutatott rá: a Kelemen Krizosztomról elnevezett közpark és sétány széles összefogással jöhetett létre, s magában hordozza azokat az értékeket, melyek annyira fontosak a falvakban élők számára.

Vigh László úgy vélekedett: a közpark, illetve a sétány szimbolikus jelentést is hordoz, hiszen a volt főapát egykori szülőházának helyét köti össze a templommal. Tehát voltaképp jelképesen azt mutatja, hogy a főapát miként jutott el a családjától Krisztusig.

Ez után Szabó Zsolt polgármester számolt be a megvalósítás részleteiről. Mint mondta: korábban a helyi polgárőrséggel pályáztak az emlékpark kialakítására, de akkor csak a növényekre nyertek félmillió forintnyi támogatást. Idén az önkormányzat ehhez hozzá tudott tenni 2 millió forintot, s az amerikai magyar katolikus misszió is átutalt 3,7 millió forintot. Ez utóbbiban oroszlánrésze van a szintén Hahóton született Németh Maurus atyának, a misszió lelkipásztorának, aki ugyancsak részt vett az avatáson. S  szólt is szülőfaluja közösségéhez: kedves, szeretetteljes szavai sokak szemébe csaltak könnyeket. De ezek a könnyek a boldogságról, örömről szóltak, arról, hogy sok minden és mindenki egymásra talált ezen a napon. Szívek, lelkek találkoztak - és most már az emlékpark révén örökké együtt is maradnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!