Hírek

2016.08.01. 14:14

Karosi csúszdabaleset - szigorúbb előírások

Zalakaros – Két hete nem üzemel a strandfürdő egyik új csúszdája. A vízi attrakción egy középkorú férfi szenvedett balesetet. A vizsgálat ugyan nem zárult le, de a vezetőség addig is szigorított a biztonsági előírásokon.

Pásztor András

Mint arról már több országos sajtóorgánum beszámolt: július 17-én egy középkorú férfi eszméletlen állapotban érkezett a csúszda végén lévő medencébe. A férfi nem lélegzett, s a keringése is összeomlott. Újraélesztését már a helyszínen elkezdték, majd miután stabilizálták az állapotát, helikopterrel szállították a szombathelyi kórházba. A férfi állapotáról annyit tudni, hogy több bordája és csigolyája is eltört. A fürdő az eset után szigorította a biztonsági protokollt.

– Sajnálatos, ami történt, magát az esetet – a vizsgálat vagy a nyomozás végéig – nem is szeretnénk kommentálni, nincsenek ugyanis információink arról, hogy pontosan mi történt – bocsájtotta előre Krampek Mihály, a karosi fürdő vezérigazgatója. – Annyi bizonyos, hogy a balesetet szenvedett férfi eszméletlen állapotban érkezett az úgynevezett inga-csúszda aljára. Azt sem tudjuk, hogy ezt az állapotot egy komoly ütés vagy egy hirtelen rosszullét okozta-e?

Krampek Mihály vezérigazgató a gumigyűrűt mutatja, melyen szintén jelzik a súlyhatárt és a helyes testhelyzetet

Mint az a sajtóban megjelent: a balesetet szenvedett férfinek több csigolyája, illetve bordája is eltört, ám azt nem lehet tudni, hogy ezeket a sérüléseket a csúszda vagy esetleg az újraélesztést végző mentők okozták.

– A fürdőben szolgálatot teljesítő mentőtiszt a riasztást követő második percben már a helyszínen volt és becsatlakozott a már folyamatban lévő újraélesztésbe – mondta tegnap Tóth Gábor, a karosi fürdő egészégügyi szolgálatát ellátó Aqua-Ambulance Kft. vezetője, aki hozzátette: újraélesztés során előfordul, hogy eltörik a beteg több bordája. – Az intubációt követően sikerült stabilizálni a beteg állapotát, azaz beindult a keringése és a légzése is. Ezt követően szállította el a mentőhelikopter a férfit a szombathelyi kórházba.

A zalakarosi csúszdaparkot amúgy másfél hónapja avatták fel, azóta a kilenc csúszdán több mint százezer csúszást regisztráltak. Az inga-csúszdán – amin a baleset történ – 24 ezer csúszás történt.

– Az inga-csúszdán ezt megelőzően két baleset történt, egyet férfit könnyű sérüléssel a helyszínen láttak el, egy másik vendéget – aki elismerte, hogy nem kapaszkodott a gumigyűrűbe bordatöréssel vittek a kanizsai kórházba – ismerte el a vezérigazgató, aki hangsúlyozta: a csúszdákat az átadás előtt bevizsgáltatták és minősítették. – A vendégek számára piktogramok is jelzik, hogy hány éves kortól, mekkora súlyhatárig, illetve milyen testtartásban használhatják a csúszdákat, sőt erre a csúszdafelügyelők is minden alkalommal figyelmeztetik a vendégeket.

A lezárt csúszdát azóta egyébként újra bevizsgáltatták, sőt egy másik céget is felkért a fürdő a csúszda minősítésére. Emellett egy új biztonság rendszert is kiépítenek, ami egy gombnyomásra leállítja a szivattyúkat, ha túlsúlyos, erősen ittas vagy a biztonsági szabályokra éppen fittyet hányó vendég próbálna lecsúszni a 20 méter magasból induló adrenalin-attrakciókon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!