Hírek

2016.07.04. 15:23

Előre és hátra is lát a „rendőrségi felderítő autó”

Zalaegerszeg - Ha lopakodó tulajdonságokkal nem is rendelkezik, képes szinte észrevétlenül a „forgalomba simulni” a rendőrség felderítő autója.

Arany Gábor

A fekete Audi A3-as 1,4 TFSI átlagos képességű járműnek mondható, ám kétfős, vezetéstechnikai tréningen is átesett egyenruhás személyzete, illetve két fedélzeti kamerája miatt speciális feladatokra is alkalmas.

- A gépkocsi előtti és mögötti teret figyeli a két kamera, amelyek mintegy 40 méter távolságig a szabályszegések dokumentálásra alkalmas felvételeket készítenek - kezdte az újdonság bemutatását Pummer Csaba alezredes. A megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztály forgalom ellenőrző alosztály vezetője elmondta, saját kezdeményezésükre állították szolgálatba az Audit, hogy a közlekedés közbeni szabályszegéseket felderítsék.

Pummer Csaba mutatja az autó előtti teret figyelő apró kamerát. Fotó: Arany Gábor

- A megyében bárhol felbukkanhat az autó, de a természetesen a frekventáltabb útvonalakra koncentrálunk és a hét majdnem minden napján szolgálatban van - magyarázta.

A szabályszegést észlelve indítja a kezelő a rögzítést, azonban a kamera már a megelőző másodpercek felvételeit is tárolja. A záróvonal átlépése, az elsőbbség meg nem adása, a tilosban áthajtás, az irányjelzés elmulasztása, a szabálytalan sávváltás, illetve előzés szerepel a kiemelten figyelendő kihágások között, de semmit nem hagynak szó nélkül. Amint rögzítették szabálytalanságot, bekapcsolják a megkülönböztető hang- és fényjelzést, félreállítják a vétkes járművezetőt és kitöltik a szükséges papírokat, ami ötezertől akár 100 ezer forintig terjedő fizetnivalót is von maga után.

- Ritkán vitatják a büntetés jogosságát, hiszen azonnal megtekinthető a felvétel - árulta el Pummer Csaba, aki hozzátette, június közepén állt szolgálatba az Audi; eddig naponta 5-6 esetben intézkedtek a kollégái.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!