Hírek

2016.06.10. 16:02

Zika a szomszédban - Kell-e tartanunk a vírustól?

Szombathely - Magyarországon nem jelent semmilyen veszélyt a zikavírus, annak ellenére, hogy Szlovéniában diagnosztizáltak ilyen megbetegedést.

Simán Klára

Szlovéniában az elmúlt időszakban 35 ember vizsgáltak meg fertőzés gyanújával, és csak egy ember vérében mutattak ki zikavírust. Ő korábban Latin-Amerikában járt. A Közegészségügyi Intézet közleménye szerint az eset nem jelent közegészségügyi veszélyt.

- Egymásnak nem átadható a zikavírus, bár a WHO hangsúlyozta, hogy még további vizsgálatok szükségesek, hiszen néhány olyan esetről azért tudunk, amikor feltehetően szexuális úton mégiscsak elkapta valaki ezt a betegséget - mondta el kérdésünkre dr. Stánitz Éva, a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője, megyei tisztifőorvos. Hozzátette, hogy a WHO elővigyázatosságot javasol, bár elsősorban trópusi éghajlaton. Szlovéniában nincsenek olyan fertőzött szúnyogok, amelyek ezt terjesztik. Az európai esetek behurcolt, máshol szerzett fertőzések.

dr. Stánitz Éva

- A tünetek között szerepel láz, izomfájdalom, kötőhártyagyulladás, fejfájás; ha az Egyenlítő környékén, főként Dél-Amerikában járt valaki, ezen tünetek észlelésekor ezt jelezze kezelőorvosának - mondta el dr. Stánitz Éva. Hozzátette, hogy várandósság alatt, de tervezett terhesség előtt sem javasolt az érintett országokba való utazás, és ugyancsak elővigyázatosság szükséges a fertőzött területről hazaérkezés után további néhány hónapig.

Már hazánkban is elrendelték a megfigyelését azoknak, akik az érintett országokból érkeztek, és az esetdefiníciónak megfelelő tüneteket mutatnak. Dr. Stánitz Éva hangsúlyozta, hogy hazánkban - eddig - ilyet még nem tapasztaltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!