Hírek

2016.04.15. 13:01

Orvvadász: hangtompítós távcsöves puskával lőtte ki a szarvasokat

Nagybakónak – Illegális és lopott fegyver, lőszerek százával, másfél mázsánál is több, orvvadászatból származó vadhús. Egyebek mellett ezeket foglalták le a rendőrök még két évvel ezelőtt, az ügyben a nemrég emeltek vádat nyolc férfi ellen.

Arany Gábor

A 36 éves V. Dávid Jánost 2014. július 18-án vették őrizetbe, és akkor a nagybakónaki háza szomszédságában lévő lakatlan ingatlanon a rendőrök három, különböző kaliberű távcsöves fegyvert foglaltak le. Az egyiket még 2004-ben a baktüttösi erdészházból lopta el ismeretlen tettes, kettőt pedig a letenyei piacon szerzett be V. Dávid János, aki hangtompítókat készített a puskákhoz. A fegyverek tartására persze nem volt engedélye a férfinak, ahogy a tőle lefoglalt közel 280 lőszerhez sem. A vádiratban foglaltak szerint a lőszerek egy részét az ügyben harmadrendű vádlottá lett 40 éves, galamboki B. Pétertől vette. A házi töltésű lőszerek szállítását vállaló férfi ellen is vádat emeltek.

V. Dávid János egyébként rendszeresen orvvadászattal egészítette ki jövedelmét. A lebukása előtti nap éjjelén Nagybakónak közelében három gímszarvast lőtt, köztük egymillió forint értékű agancsfejlesztő bikát is. Az állatokat a helyszínen megnyúzta, kizsigerelte, a húsukat ellopta. A házkutatáskor másfél mázsánál több vadhúst foglaltak le tőle és egy élő vadmalacot.

Az ügy másodrendű vádlottja, a 37 éves, újudvari H. Zoltán értesült V. Dávid János lebukásáról, és tartott tőle, hogy a rendőrök nála is találnak vadhúst. Ezért ismerősét kérte meg, hogy korpavári ingatlanáról szállítsa el a bűncselekményből származó húst meg a többi árulkodó eszközt. A férfi nem vállalta a kockázatos feladatot, hanem továbbadta közös ismerősüknek, aki hátizsákot, éjjellátó készüléket, láda vadhúst hozott el. Utóbbit az erdő szélén kiborította. Mindkét férfi ellen vádat emeltek közreműködésükért. H. Zoltán fegyvereit és hozzájuk való közel kétszáz lőszert csak december közepén foglalták le a rendőrök, amikor valaki bejelentette nekik, hogy azokat Zalamerenyén kell keresni. Előtte pár héttel pedig egy surdi férfitól foglaltak le kiskaliberű puskát.

A történtekről tájékoztatva dr. Pirger Csaba, a megyei főügyészség sajtószóvivője közölte, orvvadászat, nagyobb értékre elkövetett lopás, valamint lőfegyverrel, lőszerrel visszaélés miatt emelt vádat a nagybakónaki férfi ellen a kanizsai járási ügyészség. Társaival szemben pedig lőfegyverrel, lőszerrel visszaélés, valamint bűnpártolás a vád.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!